Transanadolijski plinovod će biti pušten u rad 12. juna

Transanadolijski plinovod će biti pušten u rad 12. juna

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albajrak izjavio je u petak da će 12. juna biti pušten u rad Transanadolijski gasovod TANAP, koji će plin iz Azerbejdžana prenositi do Turske.

Albajrak je boravio u turskom gradu Bursi, gdje je sudjelovao na sastanku Udruženja za distribuciju električne energije i istakao da Turska u 2018. godini ima za cilj vrlo snažnu energetsku politiku.

“Za projekat TANAP govorili smo da je projekat stoljeća i trenutno radove na ovom plinovodu privodimo kraju. Uz sudjelovanje našeg predsjednika i predsjednika Azerbejdžana te brojnih drugih visokih uzvanika dvije zemlje, 12. juna plinovod TANAP svečano ćemo pustiti u rad”, rekao je Albajrak.

Erdogan je prilikom posjete Azerbejdžanu u oktobru 2017. najavio da će uskoro prve količine plina iz Azerbejdžana krenuti prema Turskoj, a zatim i prema Europi.

U prvoj fazi plin prelazi preko tursko-gruzijske granice i završava u turskoj provinciji Eskišehir, gdje su izgrađene kompresorske stanice.

Drugi dio projekta se nastavlja iz Eskišehira i nastavlja do Ipsale u Edirneu, na tursko-grčkoj granici, gdje će TANAP biti povezan na Transmediteranski plinovod (TAP), koji će azerbejdžanski plin dalje isporučivati europskom tržištu.

Dvostruki cjevovod je promjera 91,4 centimetra, a cijeli TANAP je dugačak 1.850 kilometara.

Godišnji kapacitet TANAP-a će iznositi 16 milijardi kubnih metara plina, od kojih će Turska koristiti šest milijardi kubnih metara, dok će preostalih deset milijardi biti isporučivano europskom tržištu.

 

balkans.aljazeera.com

O autoru

Srodni članci