Saudi Aramco ostvario neto dobit od 33,8 milijardi dolara

Saudi Aramco ostvario neto dobit od 33,8 milijardi dolara

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije, “Saudi Aramco” u prvoj polovini 2017. godine ostvarila je neto dobit od 33,8 milijardi dolara, navodi Bloomberg, pozivajući se na interne dokumente kompanije koje su dobili na uvid.

To znači da je naftni gigant najprofitabilnija svjetska kompanija, premašujući vrijednosti tehnoloških giganta poput Applea i Samsunga.

Osim toga, Bloomberg izvještava da “Saudi Aramco” gotovo da nema nikakvih finansijskih obaveza i da su njihovi troškovi proizvodnje samo djelić standarda naftne industrije.

Ipak, finansijski teret kompanije očituje se u tome da finansira socijalna davanja i vojne troškove te rasipnički životni stil stotina prinčeva.

Dalje, s rastom cijena nafte raste i porez koji “Saudi Aramco” mora plaćati, a prema Bloombergovim računicama, s povećanim trošenjem kapitala to će ograničiti obim plaćanja dividendi nakon izlistavanja dionica (ako do toga uopće dođe).

Obračuni pripremljeni prema međunarodnom standardu za finansijske izvještaje (IFRS) pokazuju i osjetljivost naftne kompanije na cijene nafte. U prvoj polovini 2016, kada je prosječna cijena iznosila 41 dolar po barelu, “Aramco” je ostvario neto dobit od 7,2 milijarde dolara.

Budući da je u 2018. cijena nafte narasla na više od 70 dolara po barelu, ovogodišnja neto dobit bi trebala da bude značajno veća nego u 2017.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci