Promocija knjige “Nedoumice” – Dževad Karahasan

Promocija knjige “Nedoumice” – Dževad Karahasan

Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod” organizira 8. maja 2018. s početkom u 18 sati predstavljanje knjige “Nedoumice” Dževada Karahasana. Promocija će se održati u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Akademik Karahasan je jedan od najznačajnijih i najpriznatijih bosanskohercegovačkih pisaca današnjice. Svojim dramama, romanima i esejima, za koje je dobio brojne domaće i međunarodne nagrade, ostavio je jedan od najdubljih tragova u književnom životu Bosne i Hercegovine.

Od početka devedesetih godina njegovo djelo u svijetu je prepoznato kao jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke kulture. Karahasan i svoju poetiku i svoju misao, izraženu u brojnim esejima, dobrim dijelom zasniva upravo na idejama i formama višeslojnosti i pluralizma bosanskog kulturnog modela.

  • “Književnost Vam ne može pomoći da ovladate svijetom ili makar samim sobom, ali Vam sigurno pomaže da shvatite i zavolite neizmjernu složenost kako svijeta, tako i jednako neizmjernu složenost ljudskog hića i života. Ne može Vam književnost pomoći da bombardirate i okupirate Bagdad, ali Vas može dovesti do temeljnog pitanja svakog ljudskog poduhvata: što ću ja u Bagdadu? Književnost Vam ne može pomoći da pobijedite na bilo kojem natjecanju, ali Vas može dovesti do pitanja šta Vam ta pobjeda znači. I može nešto još mnogo važnije, što može jedino ona: podsjetiti Vas da nekad poraz može biti bolji od pobjede, čak i korisniji od nje. Ne vodi Vas književnost, doduše, do uspjeha, ali Vas uči da neuspjeh koji ste uistinu pojmili može hiti holji i korisniji od uspjeha koji Vas je stigao izvana. Ne uklanja književnost bol iz ruke, ali podsjeća koliko je lijepo, dobro i važno imati ruku sposobnu da osjeća bol, jer je bol neotuđiva osobina života. I tako dalje, i tako dalje”, Dževad Karahasan.

 

O autoru

Srodni članci