Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Podrška Svjetske banke za BiH: U narednih pet godina na raspolaganju 750 miliona dolara

  Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke odobrio je Okvir partnerstva sa zemljom (CPF) za period 2022-2026., za podršku održivom oporavku Bosne i Hercegovine od uticaja pandemije COVID-19, kao i reforme za podršku otvaranju radnih mjesta i zelenijoj i inkluzivnijoj ekonomiji.

  Strateški okvir se nadovezuje na trideset godina čvrstog partnerstva između Bosne i Hercegovine i Grupacije Svjetske banke.

  Nestabilno regionalno i globalno okruženje zahtjeva reforme i institucionalne promjene, koje će ekonomiju BiH učiniti otpornijom na unutrašnje i vanjske šokove.

  Grupacija Svjetske banke će putem novog okvira pružiti podršku za reforme u tri šire oblasti: povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru, unaprjeđenje pružanja usluga i pružanje pomoći BiH na povećanju otpornosti na klimatske promjene. Ovaj okvir uključuje i zajedničku temu rodnih pitanja, čiji je cilj otklanjanje strukturnih barijera, koje ograničavaju ekonomske prilike za žene i druge ugrožene grupe, u svrhu podrške za otporniji oporavak.

  “BiH može iskoristiti priliku da krene boljim putem rasta – onim koji vodi ka zajedničkom prosperitetu i u konačnici približavanju Evropskoj Uniji. Mi smo opredijeljeni podržavati BIH da nastavi svoj put na unapređenju ekonomije i povećanju životnog standarda svog stanovništva”, rekao je  šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Christopher Sheldon.

  Novi Okvir partnerstva sa zemljom će pružiti analizu, savjete i finansiranje za provođenje programa reforme dizajniranog za obnavljanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta. BiH će tokom narednih pet godina imati na raspolaganju 750 miliona dolara novih zajmova od Svjetske banke, u zavisnosti od potreba zemlje i napretka na provođenju reformi.

    Smailbegović: Država tuđim rukama lovi zeca

  Pored toga, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, će imati za cilj unošenje privatnog kapitala u ključne sektore, primjenom inovativnih savjetodavnih i investicionih proizvoda, kao i garancija od Multilateralne agencije za garanciju investicija (MIGA).

  “IFC ima cilj da podrži napore BiH u tranziciji ekonomije koja je okrenuta sebi, prema vanjski orjentisanoj ekonomiji, od ekonomije vođene javnim na ekonomiju vođenu privatnim sektorom i od one vođene potrošnjom na ekonomiju vođenu investicijama. Usmjerićemo se na inicijative za unaprjeđenje konkurentnosti poslovanja, jačanje povezanosti unutar regije i koristiti zelenu tranziciju da ubrzamo oporavak nakon COVID-19”, rekao je IFC-ov regionalni šef za centralnu i jugoistočnu Evropu Ary Naïm.

  Novi Okvir partnerstva sa zemljom je pripremljen na osnovu analize sveukupnih izazova  za razvoj BiH, kako je navedeno u  Ažuriranoj sistematskoj dijagnostici zemlje  i Zajedničkom programu socio-ekonomskih reformi BiH za period 2019-2022., te tokom konsultacija sa nizom aktera različitih nivoa vlasti, privatnim sektorom, građanskim društvom i razvojnim partnerima. Okvir, koji je rezultat toga, je odraz koncenzusa aktera o reformskom procesu i zajedničkog shvatanja reformskih prioriteta i izazova s kojima se zemlja suočava.

  Trenutni portfolio Svjetske banke u BiH se sastoji od devet operacija ukupnog iznosa 551,5 miliona dolara; MIGA trenutno pruža podršku za jedan projekt čija izloženost iznosi 123,0 miliona dolara, navedeno je u saopćenju Svjetske banke.

  Objava Podrška Svjetske banke za BiH: U narednih pet godina na raspolaganju 750 miliona dolara pojavila se prvi puta na Business Magazine.

    Rusija tvrdi da će Europa platiti energiju 400 milijardi dolara skuplje

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU