back to top

Poznat iznos kazne za lanac pekara Manja u Sarajevu, odmah su uplatili pola


Poznat Iznos Kazne Za Lanac Pekara Manja U Sarajevu, Odmah Su Uplatili Pola

Federalna uprava za inspekcijske poslove BiH objavila vijest da je u junećem bureku koji se prodaje na policama lanca pekara Manja pronađena svinjska DNA. Uzorak su poslali na dodatnu pretragu u laboratoriju u Evropsku uniju, koja je potvrdila prethodni nalaz Federalne inspekcije.


– Federalni veterinarski inspektori su u proteklom periodu izvršili inspekcijske nadzore u pet poslovnih jedinica privrednog subjekta Krajina klas d. o. o. Banja Luka u Sarajevu, u okviru kojih su utvrđene neusklađenosti po pitanju implementacije odredbi Zakona o veterinarstvu, Zakona o zaštiti potrošača u BiH i Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani – naveli su za Raport iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.


Deset prekršajnih naloga


Iz inspekcije su za Raport pojasnili i da su zbog utvrđenih neusklađenosti u primjeni odredbi člana 17. st. 1 i 2 Zakona o veterinarstvu u BiH, a u skladu sa članom 93. stav 1. tačka 11. istog zakona, svim poslovnim jedinicama izrečena po dva prekršajna naloga s finansijskim teretom od 6.090 KM, ukupno 10 prekršajnih naloga, s finansijskim teretom od 30.450 KM.


U međuvremenu, povodom obavijesti Federalne inspekcije, oglasili su se i iz Krajina klasa te upoznali janost s tim da ne koriste uopće svinjsko meso u proizvodnji te da još nisu dobili zvanični izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata Kantona Sarajevo, pa samim tim nisu htjeli ni da komentiraju cijeli slučaj.


– Federalni veterinarski inspektorat kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se izražava povodom ovakvih navoda. Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji Krajina klas, čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji te će Krajina klas pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta načinjene poslovnom ugledu kompanije – navodi se u saopštenju.


Ko je uplatio?


S druge strane, Federalna uprava za Raport kaže da subjekt nije zatražio sudsko odlučivanje te da je, u skladu sa zakonom, u roku od osam dana uplatio polovinu kazne. Pedeset posto od gore navedenog iznosa.


“Subjekt nadzora nije zatražio sudsko odlučivanje na dostavljene prekršajne naloge te je iskoristio zakonsko pravo i u roku od osam dana uplatio 50 posto iznosa prekršajnih naloga”, navela nam je inspekcija.


Sad, ako “subjekt” nije dobio izvještaj FUZIP-a, ako mu ništa nije poznato, ako će inspektorat skupo platiti neprofesionalno ponašanje, postavlja se logično pitanje zašto je onda platio kaznu?


I tu nije kraj. Osim Federalnog veterinarskog inspektorata, nadzore su vršili i federalni tržišno, turističko-ugostiteljski inspektori koji su za uočene nepravilnosti i neusklađenosti poslovanja sa zakonima iz oblasti tržišne inspekcije subjektu nadzora izdali šest prekršajnih naloga s finansijskim teretom od ukupno 9.500 KM.


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU