Festival književnosti: Treći Bookstan uskoro u Sarajevu

Festival književnosti: Treći Bookstan uskoro u Sarajevu

Od 4. do 7. jula u Sarajevu će se održati treći Internacionalni festival književnosti Bookstan.

Naslanjajući se na uspjeh i koncept drugog festivalskog izdanja, organizatori su preispitivali fluidne identitete i specifične dinamike kreirane unutar stvaralačkih procesa koji podrazumijevaju poziciju izmještenosti autora koji su najčešće rođeni u jednoj zemlji, odrasli u drugoj, a svoj književni i lični put definirali u trećoj, van maternjeg jezika i zavičaja.

Tokom trećeg izdanja Bookstana, centralna tema će biti Borders and Boundaries – Granice i ograničenja, koju je definirao Geerk Mak, ovogodišnji Bookstanov kurator.

Na današnjoj press-konferenciji suvlasnik izdavačke kuće Buybook i direktor Bokstana Damir Uzunović i Buybookova urednica Kristina Ljevak predstavili su kompletan festivalski program i njegove prateće sadržaje.

“Treće izdanje Bookstana pokazuje da književnost itekako može da privuče veliki broj publike. Kurator Geerk Mak u centralnom programu će razgovarati na tri teme. Jedno od ključnih pitanja na koje ćemo tokom Bookstana pokušati pronaći odgovor je pitanje uslovljenosti ličnog identiteta kolektivnom prošlošću, razlikama među narodima i zajedničkim iskustvima. Nostalgija će biti jedna od tema centralnog Bookstanovog programa”, istakao je Uzunović.

“Drago mi je da jača ovaj festival i siguran sam da će biti mnogo bolji od prethodna dva, što bi bilo normalno, jer po ovom programu vidim da ide ka tome i vjerujem da će biti uspješan”, rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Balkanska ruta, granice koje su postavljene, solidarnost sa sirijskim izbjeglicama kao dio moralne odgovornosti jedna je od tematskih podcjelina Bookstana. Njom je protkano i vizuelno rješenje festivala koje je predstavio grafički dizajner Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor Agencije Fabrika.

“Zahvalio bih se ispred Agencije Fabrika i kreativaca koji imaju čast raditi festivale kao što je Bookstan, gdje uvijek možemo promišljati nešto i odmaći se od komercijalnog i histeričnog svijeta”, izjavio je Hadžihalilović.

Frank Westerman, David Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck samo su neki od festivalskih gostiju i gošći koji će govoriti o tome koliko književnici mogu doprinijeti razmišljanju i djelovanju izvan vlastitih granica.

John Freeman, suosnivač Bookstana, će biti jedan od predavača na Bookstanovoj edukativno-kritičkoj radionici pod nazivom “Kako čitati pisca?”.

 

www.radiosarajevo.ba

O autoru

Srodni članci