Euro na najvišim nivoima u dvije sedmice prema dolaru

Euro na najvišim nivoima u dvije sedmice prema dolaru

Euro je utorak zabilježio najviše nivoe u dvije sedmice prema dolaru na međunarodnim tržištima, nakon što su ulagači nastavili kupovine rizičnih kategorija imovine u Europi u očekivanju daljnjeg nastavka snažnog ekonomskog rasta.

Euro je jutros u takvoj atmosferi ojačao za oko 0,3 posto prema dolaru, na 1,1696 dolara, što su njegovi najviši nivoi od 26. oktobra, kada je Europska centralna banka (ECB) najavila produženje programa kupovine obveznica do kraja septembra iduće godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pritom se zadržao na gotovo nepromijenjenim nivoima u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 94,46 bodova.

Pritom je američka valuta prema japanskoj blago ojačala na 113,82 jena, i drži se ispod najviših nivoa u osam mjeseci od 114,735 jena, koje je zabilježila prošle sedmice.

Funta je i dalje bila pod pritiskom zbog najnovijih političkih događanja. Jutros je skliznula za daljnjih 0,1 posto prema dolaru, na 1,3101 dolara, nakon što je u ponedjeljak oslabila za 0,6 posto.

Ulagači iskazuju nešto veći optimizam i nastavljaju kupovati rizičniju imovinu u Europi zbog sve jačih očekivanja da će ekonomski rast ostati snažan u okruženju rekordno niskih kamatnih stopa.

Nove smjernice u vezi sa zdravljem ekonomije eurozone trebali bi tokom dana dobiti iz prvih procjena Eurostata o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu. Očekuje se da bi prve procjene trebale pokazati rast na godišnjem nivou po stopi od 2,5 posto.

“Globalni ulagači posljednjih dana su intenzivirali ulaganja u rizičniju imovinu u Europi, i uz nedavne istupe čelnika ECB-a Marija Draghija u kojima je isticao niske kamatne stope i snažan rast, izgledi za euro postaju robusni”, kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u Credite Agricoleu.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci