EU se otvara arapskim ulagačima

EU se otvara arapskim ulagačima

Europa i arapske zemlje bi trebale da bolje sarađuju na ekonomskom planu, zaključak je “EU – arapskog svjetskog samita” održanog u Atini.

U krizama poljuljanim jugoistočnim članicama Europske unije na arapski svijet ne gleda se samo kao na potencijalno tržište, nego i kao na potencijalnog partnera, a sve je više zemalja jugoistočne Europe, poput Grčke, Kipra i Malte koje žele da od ovih veza profitiraju, zbog čega prisvajaju ulogu “mosta” između europskog kontinenta i arapskog svijeta, piše Deutsche Welle.

Jedan od instrumenata privlačenja finansijski snažnih ulagača s Bliskog istoka je i mehanizam “zlatne vize”, prema kojem svaki pojedinac koji u Grčkoj uloži najmanje 250.000 eura, automatski stiče boravišnu dozvolu u toj zemlji, a time i slobodno kretanje po cijeloj Europskoj uniji.

Međutim, dosad je u Grčkoj samo 145 osoba iz sjeverne Afrike i Bliskog istoka steklo ovakvu vizu.

“Problem je još uvijek birokratija. U Turskoj sve to ne traje više od mjesec dana”, kritikovao je predsjednik Grčko-arapske trgovinske komore Rašad Magber.

Filip Simon iz Njemačke industrije i trgovinske komore (DIHK) smatra da upravo pravo EU pruža mogućnosti za sklapanje novih trgovinskih ugovora, ali da arapske zemlje ignorišu dimenziju EU, te radije još uvijek pregovaraju sa predstavnicima pojedinih zemalja članica, uprkos tome što okvir EU pruža mnogo veće mogućnosti.

Samit u Atini je mnogima poslužio za ostvarivanje novih kontakata i sklapanje novih sporazuma, a premijer Malte Joseph Muscat je pohvalio primjer jedne palestinske građevinske kompanije sa sjedištem na Malti koja je u Atini dogovorila mnogo projekata sa grčkim kompanijama.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci