Azijska tržišta: Nastavak rasta indeksa

Azijska tržišta: Nastavak rasta indeksa

Na azijskim berzama u petak su cijene dionica dodatno porasle, povećavši dobitke u ovoj sedmici, dok je dolar oslabio jer je malo vjerovatno da će američki FED ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 07:30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju pale 0,5 posto. Berzanski indeksi u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji su porasli između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 07:30 sati bio u plusu 0,3 posto, pa je od početka sedmice na dobitku 3,5 posto.
Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer nakon povećanja kamata u srijedu američka centralna banka nije nagovijestila ubrzanje tempa povećanja cijene novca. Azijski ulagači su zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju. No, trguje se suzdržano jer nema vijesti koje bi podržale daljnji osjetniji rast cijena dionica koje su od početka godine znatno ojačale.
“Dionice ostaju kratkoročno ranjive zbog mogućeg povlačenja ulagača, s obzirom na to da su u cijene ugrađene mnoge dobre vijesti”, kaže Shane Oliver, direktor u kompaniji AMP Capital.
Pozitivno na tržišta utječe i oporavak cijena nafte, nakon što su početkom sedmice pale na najniži nivo u tri i po mjeseca. Na američkom tržištu cijena barela jutros je ojačala za 0,2 posto, na 48,85 dolara, pa je od početka sedmice u plusu 0,7 posto. Na londonskom tržištu barel je poskupio za 0,1 posto, na 52,80 dolara, povećavši sedmični dobitak na 0,8 posto.
Na valutnim tržištima dolar je i dalje pod pritiskom jer su ulagači razočarani što FED nije najavio brži tempo povećanja kamata. Jutros se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,40 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura dosegla 1,0775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0745 dolara. Od početka sedmice dolar je prema jenu na gubitku 1,2, a prema euru 0,9 posto.
Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci