Zenički projekat od 42 miliona eura

Zenički projekat od 42 miliona eura

Gradsko vijeće Zenice je dalo saglasnost za potpisivanje ugovora o formiranju zajedničke kompanije za proizvodnju toplotne energije, projektu u koji bi trebalo biti uloženo 42 miliona eura.

Do 26. aprila kada bi ugovor trebao da bude potpisan, Gradska uprava bi trebalo da u pregovorima sa ArcelorMittalom da utvrdi određene elemente ugovora koji pored ostalog uključuju što prihvatljivije količine i cijene isporučene toplotne energije građanima Zenice.

Uz grad suosnivači zajedničkog preduzeća su finski investicijski fond Finnish Fund for Industrial Cooperation te isporučilac opreme finska kompanija KPA Unicon Oy Pieksämaki. Ukupan osnivački kapital je 11 miliona eura. Polovinu osigurava Arcelor Mittal, Grad Zenica učestvuje sa 20 procenata, a ostatak osiguravaju dva preostala partnera.

Ukupnu investiciju od 42 miliona eura osigurava Arcelor Mittal.

“Novo preduzeće će nam sigurno donijeti kvalitetnije grijanje, nećemo imati redukcija kao što smo imali prethodnih godina”, kaže Sead Kaknjo, direktor JP Grijanje Zenica. Dodao je da postoji još finesa koje treba doraditi, a vezne su za maksimum/minimum količine energije, cijenu, ali se nada da će i to biti dogovoreno sa Arcelor Mittalom.

 

Indikator

O autoru

Srodni članci