YouTube će nastojati suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere

YouTube će nastojati suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere

YouTube će kroz nekoliko sedmica uz videozapise početi prikazivati tekstove s Wikipedije i drugih web-stranica, pokušavajući na taj način suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je u utorak izvršna urednica tog servisa za objavljivanje videozapisa Susan Wojcicki.

Wojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s »informacijskim znakovima«, kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji propituju nauku ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj videozapisa.

Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će, također, imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih, rekla je Wojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i grupa za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prevara i lažnih vijesti, lani je kompanija prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što naziva »autoritativnim izvorima«.

Iako su na YouTubeu muzika i video igre mnogo popularniji, kompanija ove godine ima prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvazinaučnih zapisa.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci