Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze

Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi berza porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones ojačao je za 0,15 posto, na 24.307 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,31 posto, na 2.726 bodova, a Nasdaq indeks za 0,76 posto, na 7.567 bodova.

Najviše je jučer porastao, gotovo 1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, zahvaljujući usponu cijena dionica Applea, Microsofta i Facebooka jer se ulagači nadaju da će te kompanije izvestiti o dobrim poslovnim rezultatima u predstojećoj sezoni objava finansijskih izvještaja za drugo tromjesečje.

No, trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih ekonomija.

Krajem ove sedmice, 6. jula, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protiv mjere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom tačkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari.

Ističu i to da bi, iako bi uticaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje tih carina moglo izazvati protivmjere, a potom eskalaciju sukoba.

Tim više što se zaoštrava i retorika između SAD-a i EU-a. Na prijetnje Washingtona da bi mogao uvesti carine na uvoz automobila iz Europske unije, Bruxelles je poručio da bi to vodilo do protivmjera i uvođenja carina na uvoz američkih proizvoda u EU u vrijednosti od 294 milijarde dolara.

„Uvođenje carina s jedne strane i istovjetni odgovori s druge strane mogli bi izazvati rast cijena za potrošače, što bi vjerovatno smanjilo potražnju za proizvodima”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Wealth Advisors.

A na europskim berzama su cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je za 1,17 posto, na 7.547 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,55 posto, na 12.238 bodova, a pariski CAC za 0,88 posto, na 5.276 bodova.

capital.ba

O autoru

Srodni članci