U određenim dijelovima BiH energetski zaokret je već započeo

U određenim dijelovima BiH energetski zaokret je već započeo

U određenim dijelovima BiH energetski zaokret je već započeo, ali za sistemsko rješenje zaokret mora biti politika s državnog nivoa.

Ovo je zaključeno na šestom Savjetovanju o energetici u BiH o temi “Energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi, put ka energetikom zaokretu” u organizaciji firme CETEOR Sarajevo, koje je u Neumu okupilo više od 160 sudionika iz BiH i regije.

U okviru događaja održano je šest panel-diskusija, predvođenih eminentnim domaćim i stranim stručnjacima koji su razgovarali o svim važnim elementima koje Bosna i Hercegovina mora poduzeti s ciljem održivog energetskog zaokreta.

Voditelj projekta Vedad Suljić istakao je na otvaranja kako se energetski zaokret odnosi na promjenu načina razmišljanja, načina planiranja i donošenja odluka, načina finansiranja i načina privređivanja.

Azrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i vanjski saradnik CETEOR-a, smatra kako o energetskom zaokretu možemo dosta naučiti iz iskustva Njemačke.

Ističe kako to ne znači zaokret samo u tehnologiji nego i u svakom drugom sektoru života, od načina na koji se vozimo do načina na koji živimo.

Dr. Sebastian Bolay iz Njemačke industrijske privredne komore naveo je kako prihvaćanje energetskog zaokreta treba početi od građana, ali moraju slijediti vlast, privreda i akademija.

Vodeći partneri događaja su bili GIZ i UNDP BiH, a vodeći sponzori IPSA Institut i Xella BH – Ytong.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci