Trump traži da Putin više učini na uklanjanju nuklearnog programa Pjongjanga

Trump traži da Putin više učini na uklanjanju nuklearnog programa Pjongjanga

Američki predsjednik Donald Trump, koji se prošlog mjeseca žalio da Moskva “uopće ne pomaže SAD-u oko Sjeverne Koreje”, rekao je u ponedjeljak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako treba više učiniti da bi se uklonio nuklearni program Pjongjanga, objavila je Bijela kuća.

“Predsjednik Trump je ponovio važnost poduzimanja daljnjih koraka kako bi se osigurala denuklearizacija Sjeverne Koreje”, izvijestila je Bijela kuća u saopštenju o Trumpovu telefonskom razgovoru s Putinom.

Trump je u intervjuu za Reuters prošlog mjeseca optužio Rusiju da pomaže Sjevernoj Koreji izbjegavati međunarodne sankcije koje bi trebale kazniti Pjongjang za nastavak radova na proizvodnji nuklearne rakete koja bi bila sposobna dosegnuti SAD.

Moskva poriče optužbe da se ne pridržava sankcija koje je Vijeće sigurnosti UN-a lani proglasilo protiv Sjeverne Koreje, uključujući i zabranu izvoza ugljena, što je važan izvor za nabavu strane valute koja je Pjongjangu nužna za finansiranje nuklearnog programa.

Trump i Putin su razgovarali nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence u intervjuu Washington Postu najavio bolje izglede za razgovore SAD-a sa Sjevernom Korejom.

No, Pence je pritom, također, upozorio da će Washington intenzivirati svoju “kampanju maksimalnih pritisaka” na sjevernokorejski režim sve dok Pjongjang ne poduzme “značajan korak ka denuklearizaciji”.

Prošle je godine, unatoč UN-ovim rezolucijama Sjeverna Koreja isprobala desetke raketnih lansiranja, kao i šesti i dosad najveći nuklearni eksperiment.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci