Trikovi za bolje i sigurnije korištenje Facebooka

Trikovi za bolje i sigurnije korištenje Facebooka

Broj korisnika Facebooka nedavno je premašio nevjerovatne dvije milijarde, a iako veliki broj njih ovu društvenu mrežu svakodnevno koristi, i dalje im nisu poznate sve mogućnosti i opcije za bolje i sigurnije korištenje.

Među brojnim takvim trikovima koji su dostupni već neko vrijeme, na USA Today su izdvojili pet zanimljivih opcija koje će omogućiti veću kontrolu nad profilom i objavljenim fotografijama i drugim sadržajem:

Pronađite sve svoje fotografije koje su javno objavljene – ako želite saznati ko je sve tokom godina objavio fotografije na kojima se nalazite i označio Vas, to je moguće klikom na opciju Dnevnik aktivnosti – Fotografije – Fotografije na kojima ste Vi.

Ovdje možete vidjeti sve fotografije na kojima ste označeni te vidjeti kome su vidljive te fotografije – samo Vama, prijateljima prijatelja ili svima te možete odznačiti vaše ime kako se više ne bi pojavljivalo uz te fotografije.

Odjavite se s Facebooka sa svih uređaja – ako ste Zuckerbergovu mrežu koristili na različitim računarima ili mobilnim uređajima i ne znate jeste li se odjavili i time omogućili drugima pristup Vašem profilu, ova mreža omogućava jednostavno odjavljivanje sa svih uređaja na kojima ste prijavljeni tako da će za ponovnu prijavu biti potrebno upisivanje šifre.

Potrebno je kliknuti na Postavke – Sigurnost i prijava – ovdje će se pojaviti popis uređaja s kojih ste pristupali Facebooku u posljednje vrijeme, a među više opcija za sigurnijem upravljanje profilom, nalazi se i opcija Odjavite se iz svih sesija. Ako kliknete ovu opciju, ponovo ćete se morati prijaviti sa šifrom na sve uređaje.

Zabranite drugima objavljivanje sadržaja na Vašem Timelineu – klikom na Postavke – Vremenska crta i označavanje možete odabrati ko sve može objavljivati sadržaj na Vašem Timelineu, odnosno možete spriječiti druge korisnike u pisanju po Vašem virtuelnom zidu.

Skrivanje obavijesti – ako ste označeni u objavama drugih korisnika, dobivat ćete obavijesti svaki put kada neko komentira takve objave, a u nekim slučajevima (npr. kada je u istoj objavi označen veliki broj korisnika te će veliki broj ljudi komentirati takve objave/fotografije) Facebook će Vas stalno obavještavati o tim komentarima. Zbog toga je najbolje u gornjem desnom kutu objave kliknuti na strelicu prema dolje i, kada se otvore opcije, odabrati Isključite obavijesti za ovu objavu.

Zahtjevi za poruku – unutar Facebookova Messengera dostupna je i opcija Zahtjevi za poruku u koju stižu poruke korisnika s kojima niste povezani na ovoj mreži. Kliknite na datoteku s porukama s vremena na vrijeme i provjerite je li Vam neko ko nije na popisu prijatelja poslao poruku putem Facebooka, prenosi Zimo.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci