Tehnološke i digitalne kompanije u fokusu globalnih preuzimanja tokom 2016. godine

Tehnološke i digitalne kompanije u fokusu globalnih preuzimanja tokom 2016. godine

Tehnološke kompanije su bile mete preuzimanja vrijednih preko 700 milijardi dolara, što predstavlja gotovo 30 posto globalnih transakcija u spajanjima i preuzimanjima, a dominirali su kupci izvan tehnološkog sektora.

Kompanije unutar i izvan tehnološkog sektora su prošle godine tražile načina da ojačaju svoje tehnološke i digitalne kapacitete, pa je zahvaljujući tome tehnološki sektor postao ključni igrač u globalnim spajanjima i preuzimanjima. Tako su transakcije u kojima su mete spajanja i preuzimanja bile tehnološke kompanije premašile 700 milijardi dolara i dosegle gotovo 30 posto vrijednosti svih spajanja i preuzimanja tokom prošle godine, stoji u godišnjem izvještaju o globalnim spajanjima i preuzimanjima u 2016. godini koji je danas objavio The Boston Consulting Group pod nazivom „The Technology Takeover“.

Najvažniji faktor rasta broja spajanja i preuzimanja u tehnološkom sektoru su kompanije izvan tog sektora. Riječ je o kupcima koji žele proširiti svoje tehnološke kapacitete kako bi uhvatili korak s digitalnim trendovima, usvojili tehnološke i digitalne vještine ili ubrzali digitalizaciju i inoviranje poslovnih modela.

Kako bi bolje pojasnili trend porasta broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja u tehnološkom sektoru, BCG je stvorio bazu podataka u kojoj je preko 43 hiljade realiziranih poslova spajanja i preuzimanja u proteklih dvadeset godina, kao i leksikon s 450 pojmova iz tehnološkog biznisa koji se koriste u analizi kompanija i potencijalnih transakcija.

Istraživanje je pokazalo da su se spajanja i preuzimanja koja uključuju tehnološke kompanije kao mete u posljednje tri godine udvostručila. Od 2012. godine broj kupaca koji dolaze izvan tehnološkog sektora je porastao za devet posto, a prema vrijednosti transakcija oni predstavljaju gotovo 70 posto kupaca. Prema podacima koje je prikupio BCG u svoju Technology Deals Database, kompanije iz svih ostalih sektora još od 2012. svake godine preuzimaju sve više tehnoloških kompanija.

Tri najvažnija trenda koji utječu na rast kupovina kompanija iz tehnološkog sektora su rast Industrije 4.0, skok računarstva u oblaku i rješenja u oblaku, te potraga za ponuditeljima usluga u mobilnim tehnologijama i softveru.

Medijan vrijednosti multiple cijene preduzeća u odnosu na prodaju porastao je gotovo pedeset posto, pa je tako multipla s nivoa od x2,1 u 2013. godini porasla na x3 u 2016. Najveće su multiple cijene plaćene za kompanije iz sektora gaminga (x3,9), finansijske tehnologije (x3,2), usluga u oblaku (x2,8) i za developere mobilnih aplikacija (x2,8). Medijan multiple cijene preduzeća u odnosu na prodaju je iznosio x2 za kompanije iz sektora Industrije 4.0, zbog činjenice da su mnoge transakcije kao mete uključivale i kompanije koje proizvode hardver, koje u pravilu imaju marže niže od svojih kolega iz softverske industrije.

Digitalne i napredne tehnologije su uzdrmale već mnoge industrije, a njihov utjecaj se osjeti u gotovo svim ostalim sektorima“, tumači Jens Kengelbach, partner u BCG, globalni voditelj za spajanja i preuzimanja i jedan od autora izvještaja. Prema njegovim riječima, kompanije se okreću spajanjima i preuzimanjima kako bi stekle nove kapacitete i pokušale smanjiti tehnološki jaz jer interno često nemaju ni vremena ni ljudi da na vrijeme stvore nove tehnološke proizvode i stave ih na tržište.

U istraživanju je zabilježen i jedan neočekivan rezultat koji je posljedica saradnje na izvještaju s njemačkim Univerzitetom Paderborn: više preuzimanja su poduzele inovativnije kompanije. Kupci iz tehnoloških i netehnoloških sektora, koji su primarno preuzimali netehnološke kompanije, imali su medijan ulaganja u istraživanje i razvoj u odnosu na prodaju od 1,2 posto. Kompanije koje su preuzimale tehnološke mete su imale medijan ulaganja u istraživanje i razvoj u odnosu na prodaju od 5,5 posto.

Detaljnija analiza po segmentima industrija pokazala je da upravo glad za inovacijom dovodi do većeg broja spajanja i preuzimanja: što više kompanija organski troši na istraživanje i razvoj to više će kupovati tehnološke kompanije.

Novi tehnološki balon?

Iako su multiple cijene kompanija u odnosu na EBIT (zaradu prije kamata i poreza) na visokim nivoima od čak x24 u protekle tri godine, daleko iznad dugoročnog prosjeka od x20, po sličnim stopama su rasle i multiple vrijednosti za netehnološke kompanije. Visoke valuacije su trenutno na snazi za spajanja i preuzimanja u gotovo svim sektorima i ne ukazuju na potencijalan rizik balona.

Današnje tržište za spajanja i preuzimanja u tehnološkom sektoru drugačije je od vremena dot-com groznice 2000. godine“, rekao je Georg Keienburg, koautor izvještaja i BCG principal: „Prvo, danas su mete preuzimanja zrelije i profitabilnije kompanije nego u vremenu dot-com balona. Drugo, kupci danas puno bolje razumiju što kupuju, koja će im digitalna tehnologija pomoći da unaprijede poslovanje iznutra, umjesto da budu žrtva tehnološke disrupcije izvana.“

Isplate li se preuzimanja tehnoloških kompanija?

Tokom prošle godine oko 70 posto meta spajanja i preuzimanja iz tehnološkog sektora su kupile netehnološke kompanije. Medijani multiple cijene u odnosu na prodaju od x3,3 i medijan multiple cijene i zarade prije kamata i poreza od x26,5 bile su iznimno visoke u slučajevima transakcija većih od milijardu dolara, što znači da su ih kupci željeli neovisno o manjem kapacitetu stvaranja nove vrijednosti. Čak i kad se te visoke cijene uzmu u obzir, kompanije koje su tokom proteklih 20 godina šest ili više puta kupovale druge mete svojim ulagačima su osigurale povrat 4,4 posto viši od prosjeka sektora.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci