Subvencije preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO

Subvencije preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspisalo je ponovni javni poziv za kandidiranje projekta za subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika.

Pravo sudjelovanja na ponovljenom javnom pozivu imaju javna preduzeća sa sjedištem u Federaciji, preduzeća sa većinskim učešćem državnog kapitala (preduzeća u čijem osnovnom kapitalu je državni kapital zastupljen sa više od 50 % ukupnog kapitala, kao i njihovih zavisnih društava).

Osim navedenih pravo učešća na pozivu imaju i preduzeća iz metalne, elektro i automobilske industrija, građevinska, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila, kože i obuće, hemijska industrija i industrija gume i plastike, namjenska industrija te ona preduzeća koja zapošljavaju najmanje 50 zaposlenika i da nisu bili korisnici grant sredstava po prethodnom javnom pozivu, prenosi akta.ba.

Dodjela preostalog dijela grant sredstava, se vrši za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO/MIO, zaposlenicima koji ostvaruju uslove za penzionisanje do kraja 2017. godine, a istima nije uplaćen radni staž.

Dodjela grant sredstava vrši se u cilju rješavanje socijalnog statusa zaposlenika, kroz penzionisanje, navodi se u pozivu.

Ovaj poziv ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci