Španija lobira za eurobudžet i euroobveznice

Španija lobira za eurobudžet i euroobveznice

Vlada Španije namjerava da privoli partnere u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji na stvaranje dublje ekonomske i monetarne unije tako što bi se osnovao budžet eurozone i imenovao ministar finansija bloka.

Premijer Mariano Rahoj je izjavio da će Španija tu inicijativu iznijeti na Samitu, koji će biti održan 28. augusta. “Nastavit ćemo da radimo na produbljivanju ekonomske i monetarne unije”, potvrdio je Rahoj, inače konzervativac, nakon sastanka sa kraljem Felipeom na Majorki.

On je uoči samita u Parizu rekao da Španija podržava europskog finansijskog ministra i eurobudžet, koji bi progresivno približio životni standard i bogatstvo u svim europskim zemljama. Naglasio je, također, da će insistirati na euroobveznicama i na njihovoj emisiji iz europskog trezora, jer će to, kako procjenjuje, ojačati kredibilitet tržišta eurozone.

Konzervativna vlada Španije je podržala zahtjeve za dubljom integracijom unutar eurozone, sugerišući Briselu da bi članice bloka trebalo da približe neke aspekte upravljanja dugom i da dijele budžet u borbi protiv kriznih šokova. Španski ministar ekonomije Luis de Guindos je još u junu zahtijevao dublju reformu eurozone, koja bi uključila stvaranje Europskog monetarnog fonda uz određeni procenat nacionalnih budžeta.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci