Aktuelno:
Sajam umjetnosti u Beču

Sajam umjetnosti u Beču

Glavni grad Austrije ove jeseni će biti centar za ljubitelje savremene umjetnosti iz cijelog svijeta. Održat će se veliki sajam umjetnosti, brojne izložbe i Duge noći muzeja.

Sajam umjetnosti Viennacontemporary (www.viennacontemporary.at) će se održati od 21. do 25. septembra u dvorani Marx Halle.

Na sajmu će biti predstavljena savremena umjetnost s težištem na centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (ovog puta fokus je na Mađarskoj). Na sajmu će biti zastupljeno oko 100 galerija iz 26 zemalja, a predviđen je i program s izvođenjima, specijalnim izložbama i razgovorima s umjetnicima. Ove godine prvi put će biti predstavljene visoko kvalitetne skulpture međunarodnih umjetnika.

U odabranim bečkim galerijama internacionalni kustosi će predstaviti 21 izložbu savremene umjetnosti. To je koncept “curated by vienna” (www.curatedby.at) koji se održava od 15. septembra do 14. oktobra.

Parallel Vienna (www.parallelvienna.com) će predstaviti od 19. do 24. septembra divergentne pozicije mlade kao i etablirane savremene umjetnosti.

U Dugoj noći muzeja 7. oktobra od 18 sati do jedan sat iza ponoći u skoro 100 bečkih muzeja i ustanova kulture moći će da se uđe sa samo jednom kartom. Na programu će, također, biti i razgovori sa umjetnicima kao i muzika uživo. Karta za Noć muzeja važit će i kao karta za prevoz busom između lokacija.

Vienna Art Week (www.viennaartweek.at) ove godine se održava od 13. do 19. novembra pod motom “Transforming Technology”. Izložbe, podijumske diskusije, predavanja, razgovori s umjetnicima, specijalna vođenja, instalacije i izvođenja bit će posvećeni utjecaju automatizacije, digitalizacije i tehnološkog razvoja na društvo i umjetnost.

Art&Antique (www.artantique-hofburg.at) je sajam za umjetnost, antikvitete i dizajn, a održava se od 4. do 12. novembra u palati Hofburg. Na sajmu će brojne austrijske i internacionalne galerije predstaviti antikvitete, staklo, namještaj, ručno rađene umjetnine, skulpture kao i modernu i savremenu umjetnost.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci