Rusija želi da bude konkurentna sa Indijom na tržištu dijamanata

Rusija želi da bude konkurentna sa Indijom na tržištu dijamanata

Rusija želi da unaprijedi nivo saradnje između svog najvećeg rudnika dijamanata i najsavremenijih sjekača u zemlji, kako bi ruska industrija dijamanata bila konkurentnija i kako bi se bolje pozicionirala na tržištu na kom dominiraju indijski proizvođači.

Kao dio plana za podsticanje konkurentnosti ruskih dijamanata, vlada želi da unaprijedi saradnju između najboljih ruskih predstavnika u industriji proizvodnje i obrade dijamanata. Naime, Vlada želi da posreduje u pregovorima i da podstakne saradnju.

“Saradnja između našeg najvećeg proizvođača “Alrosa PJSC”-a i “Kristall Production Corp.”-a, koji se bave obradom dragulja, je trenutno prilično ograničena i mora se poboljšati”, rekao je Moisejev.

Naime, pomenuti “Kristall” i drugi ruski rezači trenutno kupuju drago kamenje od kompanije Alrosa, pod sličnim uslovima kao pod kojima posluju sa inostranim kompanijama i teže da se takmiče sa mnogo većim centrima za poliranje koji postoje u Indiji. Istovremeno, izražena je zabrinutost zbog stagnacije potražnje i pada cijena, s obzirom da mladi kupci troše više novca na druge luksuzne predmete kao što je elektronika, umjesto na dragulje.

Plan Vlade je da Alrosa nastavi da prodaje dijamante po tržišnim cijenama, ali da domaćim rezačima ponudi benefite kao što je  mogućnost da kupe samo dio ugovorene robe ili da izaberu određene primjerke a da ostatak vrate nazad u rudnik, rekao je Moisejev.

Rusija nije jedina zemlja veliki proizvođač dijamanata koja pokušava da ohrabri rast domaće proizvodnje, forsirajući saradnju između lokalnih rudnika i firmi za obradu dragog kamenja.

Većina tih pokušaja je nailazila na prepreke jer je proizvodnja dragog kamenja i dalje najjeftinija u Indiji. Naime, oko 90 posto svjetskih dijamanata dolazi iz Indije. O važnosti ove industrije u privredi te zemlje najbolje govori podatak da je u Indiji milion ljudi zaposleno u industriji proizvodnje i obrade dijamanata. Međutim, vremenom se razlika troškova u proizvodnji dijamanata smanjila jer je cijena radne snage u toj zemlji postepeno poskupjela, a naročito nakon sve veće upotrebe tehnologije. Indija postaje skuplja i povećana je upotreba tehnologije.

Rusija takođe planira da ublaži prekomjernu kontrolu uvoza i izvoza dragog kamenja, i teži da uvede propise kojim bi se utvrđivalo porijeklo dijamanata, kako bi tržište bilo transparentnije. To se odnosi na stvaranje posebnih pasoša do kraja godine i razvoj specijalnih nano oznaka na dragom kamenju.

O autoru

Srodni članci