Objavljen konkurs za međunarodna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta u 2018. godini

Objavljen konkurs za međunarodna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta u 2018. godini

Riječ je o prestižnoj nagradi za medicinska istraživanja koja se dodjeljuje po peti put, a svečana dodjela će se održati 29. novembra 2018. po prvi put u Sarajevu.
Međunarodna nagrada je osnovana da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine čiji radovi direktno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.
„Uspjehe zdravstvenih radnika s područja istraživanja treba istaći i nagraditi, jer njihovi radovi značajno doprinose razvoju dijagnostike i liječenja i dobrobiti za pacijente. Ovim priznanjem želimo da omogućimo stručnjacima prepoznatljivost koju zaslužuju i pokažemo njihov doprinos društvu u kojem žive i rade“, naglasila je dr. Martina Perharič, generalna direktorica „Medisa“ na današnjoj press-konferenciji održanoj u Sarajevu.

Na konkursu mogu učestvovati doktori ili farmaceuti sa svojim naučnim istraživačkim radovima koje su predstavili u obliku članka objavljenog u afirmisanoj naučnoj publikaciji sa faktorom uticaja (IF) iznad 1,5. U protekle četiri godine prijavilo se više od 560 stručnjaka iz osam zemalja, a prošle godine komisija je pregledala i ocijenila rekordan broj od 166 prijava ljekara i farmaceuta te odabrala 19 finalista.

„U toku prošle dvije godine imali smo 29 prijava farmaceuta i ljekara iz BiH, a u zadnje četiri godine dobili su dvije nagrade „Medis Awards“, u oblasti neurologije i farmacije. Također, imali smo dodatna četiri finalista u oblasti neurologije, anesteziologije, kardiologije i pedijatrije što znači da je želja za napretkom u medicini i farmaciji prisutna“, dodao je Emir Fazlić, izvršni direktor „Medis International Sarajevo“.

Nagradu „Medis Awards“ za 2016. dobila je doc. dr. Tanja Dujić s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za područje farmacije. Područje njenog istraživanja je bila farmakogenetika, koja izučava kako geni utječu na odgovor na terapiju lijekovima, i njihove neželjene efekte.

„„Medisova“ nagrada mi predstavlja značajno priznanje za dosadašnji rad, kao i veliki poticaj za naredna istraživanja. Veliko je ohrabrenje bilo i meni i kolegama činjenica da je naš rad prepoznat i cijenjen internacionalno”, dodaje Dujić.

Istog mišljenja je i prof. dr. Osman Sinanović, neuropsihijatar s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dobitnik „Medis Awardsa“ 2014. na području neurologije: „Kroz nagradu se iskaže poštovanje pojedincu ili grupi koja radi na nekom problemu zajedno. To motivira nagrađenog i u konačnici rezultira boljom dijagnostikom, boljim liječenjem i dizanjem kvaliteta pojedine oblasti u svakoj sredini i zemlji odakle nagrađeni dolazi. “

I ove godine pobjednici će dobiti bronzane skulpture “Budućnost“ umjetnika Jakova Brdara, časne plakete i finansijske podsticaje za dalji istraživački rad. Novost su priznanja i finansijski podsticaji za sve finaliste.

Prof. dr. Enra Suljić, direktorica Discipline za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, susret je zaokružila pozitivnim riječima i pozdravila vrijednost nagrada za klinički istraživački rad stručnjaka u BiH i regiji, te kazala: “Ovo je izvrsna poruka za mlade istraživače da svoj rad temelje na rezultatima medicine utemeljene na dokazima, što je zapravo jedini znanstveni pristup koji jamči o kvaliteti novih lijekova, tehnika liječenje i inovativnim pristupima liječenju“.
Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci