Novac od dodatnih akciza ode za izmirenje obaveza kreditorima

Novac od dodatnih akciza ode za izmirenje obaveza kreditorima

Nakon što su entiteti dogovorili raspodjelu 165 miliona maraka prikupljenih povećanjem akciza na gorivo, značajan dio sredstava entitetska preduzeća za autoceste morat će isplatiti kreditorima. 

Od akiciza na gorivo na račun Autocesta FBiH uplaćeno je oko 64 miliona KM, ali samo dio će biti korišten za izgradnju cesta. Prije toga treba izmiriti obaveze prema kreditorima. Riječ je o, kako je za FTV rekao Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, 60-70 miliona kamata te vraćanju starih kredita.

No, Terzić tvrdi da novca ima, te da se gradnja na Koridoru VC nastavlja. Najavljuje uskoro odabir izvođača za najvredniju dionicu na Koridoru, dugu 11 kilometara: Počitelj – Zvirovići, na tenderu koji je raspisan treći put.

Sada se nadamo da će od prve proći, kazao je Terzić za FTV.

U RS-u Vlada RS je nedavno dala pozajmicu preduzeću Autoputevi RS od 11,9 miliona eura kako bi vratilo ratu kredita stranim kreditorima, a bio je pokrenut i postupak javne nabavke kratkoročnog kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka u iznosu od 40 miliona konvertibilnih maraka kako bi se, između ostalog, obezbijedila sredstava servisiranje kreditinih obaveza prema europskim bankama.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci