Njemačka: Radnici metalske industrije stupili u štrajk

Njemačka: Radnici metalske industrije stupili u štrajk

Najveći njemački radnički sindikat “IG Metal”, koji zastupa radnike metalske industrije, pokrenuo je niz štrajkova tražeći bolje zarade za svoje članove.

Portparolka sindikata je rekla da su radnici odložili alat jučer čim su došli na posao u dvije kompanije: 65 radnika učestvuje u štraju u bavarskom gradu Ašafenburg i oko 100 u zapadnom gradu Izerlon.

Očekuje se da će štrajkovi pogoditi kompanije u jugozapadnoj pokrajini Baden-Virtemberg, uključujući proizvođača automobila “Porche” u nekoliko gradova Sjeverne Rajne-Vestfalije i na istoku Njemačke, javila je DPA.

Štrajkom su obuhvaćene kompanije kao što su “Otis” u Berlinu, “Bombardier” u Brandenburgu i “Volkswagen” u istočnom gradu Hemnicu.

“IG Metal” traži povećanje zarada od šest posto za svih 3,9 miliona članova sindikata i mogućnost da rade 28 sati sedmično. Također, sindikat traži da radnici u smjenama, roditelji male djece i oni koji brinu o članu porodice primaju djelomično usklađene zarade.

“Naši zahtjevi su ekonomski razumni, mogu se priuštiti i predstavljaju pravi odgovor na moderni svijet rada”, rekao je šef lajpciškog odjeljenja sindikata Bern Krupa.

On je dodao da njemačka privreda cvjeta, knjige narudžbi su pune i predviđanja za 2018. godinu su dobra.

Poslodavci su odbacili ove zahtjeve i ponudili povećanje od dva posto.

Naredna runda pregovora sindikata i poslodavaca zakazana je za danas.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci