Niko nije nedodirljiv

Niko nije nedodirljiv

Niske cijene nafte su primorale Saudijsku Arabiju da povuče radikalne poteze u cilju obuzdavanja javne potrošnje.

Kraljevina Saudijska Arabija nastoji značajno smanjiti troškove u vrijeme jeftinije sirove nafte. U jednom od najdrastičnijih mjera do sada Rijad je smanjio plaće ministara za 20 posto, a ukinute su i povlastice u javnom sektoru naknade za stan i propratne troškove, kao što je automobil za članove Skupštine za 15 posto.

Kabinet je odlučio da zaustavi i otkaže određene bonuse i finansijske povlastice. Prekovremeni rad i bonusi će biti smanjeni za 25-50 posto od osnovne plaće, a godišnji odmori ne bi trebali trajati više od 30 dana. Državnim službenicima koji su niži po hijerarhiji bit će obustavljen rast plaća, a plaćanje prekovremenog rada i godišnjeg odmora bit će redukovano.

Trećina radne snage u ovoj zemlji zaposlena je u javnom sektoru. Vlada nastoji da smanji budžetski deficit zbog niske cijene nafte, a prošle godine on je dostigao gotovo 100 milijardi dolara. Izdvajanje za njihove plaće i naknade činilo je skoro polovinu vladine potrošnje u 2015. godini ili oko 120 milijardi dolara, što je napravilo deficit u budžetskoj kasi od čak 98 milijardi dolara.

Analitičar BBC-ja Sebastian Usher kaže da je došao kraj prećutnom dogovoru običnih Saudijaca i vladajuće elite, da građani mogu sve da ne očekuju previše stresa ukoliko prihvate postojeće stanje i da se takav sistem polahko urušava. Ogromna rupa u budžetu bila je znak da je hitno potrebna promjena.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman predstavio je plan ‘Vizija 2030’ za poboljšanje ekonomije i spas od niske cijene nafte. Ali, izgleda da druge oblasti ekonomije te zemlje naprosto nisu dorasle naftnom sektoru.

‘Vizija 2030’

Plaće i naknade državnih službenika čine 45 posto javne potrošnje u 2015. godini, a iznose 128 milijardi dolara, što je doprinijelo budžetskom deficitu od rekordnih 98 milijardi dolara.

U cilju diverzifikacije od nafte, Rijad je započeo ‘Vision 2030’ program da poveća prihod iz ostalih sektora u narednih 15 godina. U aprilu je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman predstavio plan reforme kojim se smanuje potrošnja vlade i smanjuje zavisnost od prihoda od nafte.

“Vizija 2030” inicijativa prijestolonasljednika ima za cilj smanjiti plaće u javnom sektoru na 40 posto budžeta od početka idućeg desetljeća i povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru.

To je još jedna mjera koja će balansirati potrošnju. Naravno, to se ne sviđa građanima, te je vjerovatno da će mnogi biti pogođeni ovom odlukom. Ovo pokazuje koliko je važno da se privatni sektor i Saudijska Arabija okrenu diverzifikaciji privrede. Uprkos tome što niske cijene nafte nastavljaju da utječu negativno na ekonomiju Saudijske Arabije, zemlja nastavlja da povećava proizvodnju. U junu je proizvela 10,6 miliona barela po danu, što je novi rekord.

Ukoliko se trenutni trend nastavi, Saudijska Arabija bi mogla postati prva država koja proizvodi 11 miliona barela po danu. Članice OPEC-a i Rusija danas se sastaju u Alžiru kako bi razgovarali o mogućem zamrzavanju proizvodnje. Čak i ukoliko se dogovore na zamrzavanje proizvodnje i postignu dogovor, prezasićenost na tržištu je i dalje prisutna.

Plaće i radno vrijeme

Plaće u Saudijskoj Arabiji su slične ili više od onih koje se plaćaju u zapadnim zemljama.

S obzirom na to da ova regija nema porez na lični dohodak, neto prihod je obično još viši, što je jedna od posebnih karakteristika u Saudijskoj Arabiji. U prošlosti, plaće su bile podijeljene u različite elemente: osnovnu plaću, automobil ili dodatak, stambeno zbrinjavanje ili dodatak, medicinsko osiguranje, obrazovanje za djecu i avionske karte za kućne posjete. Danas, međutim, poslodavci plaćaju samo plaće koje pokrivaju sve ove troškove, iako u nekim slučajevim postoje i drugi bonusi.

Radna sedmica u Saudijskoj Arabiji varira između 40 do 48 sati u zavisnosti od politike same kompanije. U mjesecu ramazanu radno vrijeme je skraćeno na šest sati i trebalo bi se primjenjivati na sve zaposlene, ali mnoge kompanije radno vrijeme primjenjuju samo na muslimane koji poste tokom dana. Nema razlike između zimskog i ljetnog računanja vremena.

Uzmite u obzir da rade od 7:30 ili 8:00 do podne, pa od 15:30 ili 16:00 do 19:00 ili 20:00, te da ima nekih kancelarija koje se zatvaraju u 18. Imajte na umu da je većina vladinih kancelarija otvorena od 7:30 do 2:30, a radno vrijeme u bankama je od 8:00 do podne, pa od 17:00 do 20:00. Treba uzeti u obzir i vrijeme za molitvu pet puta na dan. Petak je dan za odmor u muslimanskim zemljama – petak i subota su službeno vikend.

Niže cijene nafte i vladine mjere štednje počele su utjecati na privredu. Predviđa se da će rast usporiti na 1,1 posto ove godine, što je najniži nivo od 2009. godine. Potrošnja je pogođena naporima vlade da smanji deficit. Čak i ako bi ove odluke mogle navesti neke Saudijce da pređu u privatni sektor, ne možemo očekivati prisilan prelazak iz dobrih i sigurnih poslova u javnom sektoru u rizičnije i slabije plaćene poslove u privatnom sektoru.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci