Aktuelno:
Mercator prodaje nekretnine da bi ulagao u poslovanje

Mercator prodaje nekretnine da bi ulagao u poslovanje

Mercator će pokušati da iskoristi povoljnu situaciju na tržištu nekretnina kako bi prikupio dio nužno potrebnog novca za poslovanje.

“Dio novca iskoristićemo za smanjenje zaduženosti, dio bismo uložili u razvoj poslovanja”, najavljuje predsjednik Uprave Merkatora Tomislav Čizmić.

Dodao je da će se pokušati da prodaju nekretnine na manje atraktivnim lokacijama.

Kompanija je fokusirana na rezanje troškova i optimizaciju logistike u trenutku kad se priprema za povratak na tržište Bosne i Hercegovine.

Čizmić je uvjeren kako bi Mercator sa stabilnim vlasnikom imao sjajnu perspektivu.

Merator je ostvario u prvoj polovini godine prihod od 1,15 milijardi eura i čistu dobit od 10,36 miliona eura, objavila je u četvrtak uprava slovenske kompanije u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 % manji nego u prvih šest mjeseci lani, dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona eura, zabiljženih u prvoj polovini prošle godine.

Ostvarena EBITDA grupe Merkator u prvoj polovini godine iznosila je 58,3 miliona eura, što je za 2,2 % više nego u istom lanjskom periodu, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 %, na 21,7 miliona eura.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci