Ko će naslijediti Kastra?

Ko će naslijediti Kastra?

Novi predsjednik Kube, čije će ime biti poznato u četvrtak, bit će prvi na čelu te zemlje koji ne nosi prezime Kastro, od revolucije 1959. godine.

Očekuje se da će na to mjesto doći Migel Dijaz-Kanel (57), kubanski političar i prvi potpredsjednik državnog Vijeća ministara.

Kanel je 30 godina aktivni član Komunističke partije Kube i od tada je polahko gradio svoj put ka vrhu političke scene.

Kubanci ga poznaju kao vrhunskog govornika koji je, iako vrlo ozbiljan i hladan pred kamerama, u privatnom životu vrlo duhovit i skroman.

Rođen je 20. aprila 1960. godine. U mladosti je imao dugu kosu i slušao je “Bitlse” iako ga je to moglo dovesti u sukob sa vlastima, koje su odbijale svaki zapadnjački utjecaj.

Nakon što je završio fakultet, služio je u protiv vazdušnoj jedinici kubanske vojske, a kasnije je predavao na Centralnom univerzitetu u Las Vilasu.

Protivnik je američke dominacije i globalizacije.

Novoizabrana Nacionalna skupština će 19. aprila birati novog predsjednika umjesto Raula Kastra (86) koji je zajedno sa pokojnim starijim bratom, Fidelom, vladao Kubom skoro šest decenija.

Sljedeći predsjednik Kube suočit će se sa dubokim ekonomskim i društvenim izazovima, balansirajući želju stanovništva za reformama i održavanjem centralizovanog političkog sistema otpornim na promjene.

To su ozbiljni zadaci za bilo kojeg predsjednika, a naročito za onog koji se ne preziva Kastro.

bankar.me

O autoru

Srodni članci