Jedna vjetroelektrana u moru bi bila dovoljna za cijeli svijet

Jedna vjetroelektrana u moru bi bila dovoljna za cijeli svijet

Eolski parkovi nasred mora bi mogli proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo vjerovatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za snabdijevanje cijelog svijeta energijom, rezultati su studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceeding of the Nationial Academy of Sciences. 

Eolski parkovi su velika postrojenja za dobivanje struje iz energije vjetra.

Naučnici Carnegie instituta za nauku su otkrili da snažniji vjetar koji puše na otvorenom moru može proizvesti pet puta više energije od vjetroturbina postavljenih na kopnu.

Premda trenutno na otvorenom moru ne postoji nijedan eolski park, rezultati studije upućuju na to da bi se isplatilo izučavanje ove tehnologije, čak i kad bi se radilo o različitoj produktivnosti takvih parkova, ovisno o izmjeni godišnjih doba.

“U zimskom bi periodu eolski parkovi na sjeveru Atlantskog okeana mogli proizvoditi dovoljnu količinu energije za potrebe svih stanovnika našeg planeta”, stoji u članku objavljenom u PNAS-u. Takva elektrana bi trebala biti velika otprilike kao Indija. “Tokom ljeta takvi parkovi bi proizvodili samo onoliko električne energije da se pokriju potrebe europskih zemalja ili Sjedinjenih Država”, stoji u članku.

Studija se temelji na informatičkim modelima kojima se produktivnost velikih eolskih parkova u Kanzasu uspoređuje s imaginarnim eolskim parkovima koji bi se postavili nasred okeana.

U nekim područjima, posebno na sjevernom Atlantiku, eolski parkovi bi mogli biti mnogo produktivniji od onih na kopnu jer bi otpor zakrivljenih lopatica vjetroturbina vjetru bio veći nego kod onih na kopnu.

Usto bi eolski parkovi na okeanima mogli “hvatati” energiju iz atmosfere.

“Divovski okeanski eolski parkovi bi mogli velikim dijelom koristiti vjetar iz atmosfere, za razliku od onih na zemlji koji su ograničeni vjetrom koji puše u nižim dijelovima”, rekla je koautorica istraživanja Anna Possner.

Podsjetila je da se u kalifornijskom Palm Springsu na jednoj poljani okreću krila 3700 vjetroturbina koje proizvode električnu energiju za obližnji Las Vegas. One rade na pustinjski vjetar, a grad se nalazi usred pustinje Nevade. Ne treba zaboraviti ni da Belgija i Španija trideset posto ukupne proizvodnje električne energije dobivaju iz energije vjetra.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci