Javni dug smanjen za skoro 750 miliona KM

Javni dug smanjen za skoro 750 miliona KM

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da je ovaj mandat obilježen političkim turbulenicijama i nestabilnom parlamentarnom većinom, te da će se približavanjem izbora dizati i političke tenzije. 

Vijeće ministara bi trebalo nakon sjednice da sumira rezultate rada, a ministar finansija i trezora kaže da su dobre vijesti što je BiH smanjila javni dug za skoro 750 miliona KM, da je vraćeno 125 miliona dolara od klirinškog duga bivšeg SSSR-a i očekuje da će entitetski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 miliona KM od putarina koji su akumulirani na posebnom računu.

Očekuje se da se Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izjasni o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a Bevanda kaže da će Ministarstvo ispoštovati bilo koju odluku parlamenta, uvažavajući i potrebe vojnika i ostalih službenika, iako je to zahtjevan posao.

Bevanda tvrdi da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u ovom mandatu postiglo svoj osnovni cilj, a to je usvajanje i izvršenje budžeta u skladu sa zakonom i potrebama institucija kako bi one neometano funkcionisale.

“Uz nastojanje da ne podliježemo političkim pritiscima i politizaciji, uradili smo posao koji nisu mogli mnogi prije nas, a to je povrat sredstava iz klirinškog duga u iznosu 125 miliona dolara. Ovaj novac operativan je od prošle godine i na raspolaganju je entitskim vladama za njihove potrebe, dok smo na nivou BiH ova sredstva planirali za smještaj institucija i izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija”, istakao je Bevanda u razgovoru za Srnu.

On smatra da je ovaj mandat obilježilo usvajanje seta zakona o akcizama nakon više pokušaja, gdje je ključnu ulogu imao i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ kojim predsjedava, a nakon toga je odblokirano skoro 600 miliona eura za putnu infrastrukturu.

“Čim su zakoni objavljeni u ‘Službenom glasniku BiH’ počela je implementacija već ispregovaranih kredita, nastavak kreditnih aranžmana kao i ugovaranje novih, pa smo vrlo brzo potpisali ugovore s EBRD-om i EIB-om koje su pratili milionski grantovi EU”, rekao je Bevanda uz podsjećanje da je najviše sredstava iz ovih aranžmana planirano za izgradnju mosta na graničnom prelazu u Gradišci i nastavak radova na dionici autoputa Banja Luka – Doboj.

On kaže da trenutno na jedinstvenom računu od putarina ima 64 miliona KM koji su namijenjeni za izgradnju autoputeva i puteva.

“Nažalost, ovaj novac još nije rapoređen i očekujem da će se postići saglasnost među entitetima ovih dana, do naredene sjednice UO UIO kako bismo riješili i taj problem i sredstva prebacili preduzećima koja vode poslove izgradnje, ‘Autocestama FBIH’ i ‘Autoputevima Republike Srpske'”, ističe Bevanda.

On dodaje da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže Sektor za javni dug Ministarstva finansija i trezora BiH, javni dug smanjen za skoro 750 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

“Javni dug BiH na dan 31. decembar 2017. godine iznosi 11.353,62 milijardi KM, od čega se na spoljni dug odnosi 7.851,99 milijardi KM ili 69,16 posto, a na unutrašnji 3.501,63 milijardi KM ili 30,84 posto. U odnosu na 31. decembar 2016. godine javni dug smanjen je za 744,59 miliona KM ili 6,15 posto, s tim da se spoljni dug smanjio za 695,60 miliona KM ili 8,14 posto, a unutrašnji dug za 48,99 miliona KM ili 1,38 posto”, objasnio je Bevanda.

On podsjeća da je prvi put usvojena Strategija upravljanja javnim dugom i da se već vide konkretni rezultati, posebno jer je ovaj dokument usaglašen sa entitetima i sada postoji bolji uvid i kontrola javnog duga.

“Osim toga, usvojena je Strategija upravljanja javnim finansijama institucija BiH za period 2017 – 2020. godina i Strategija razvoja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u institucijama BiH za period 2016 – 2018. godine, čime su stvoreni preduslovi za racionalizaciju i kontrolu korištenja javnih sredstva, kontrolu procesa zaduživanja te dugoročno osiguravanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti”, naglašava Bevanda.

Bevanda kaže da je uvedeno srednjoročno i godišnje planiranje u institucijama BiH s ciljem kvalitetnog upravljanja finansijskim sredstvima i bolje efikasnosti kod izrade budžeta.

“U uslovima koje su pratile političke turbulenicije i nestabilna parlamentarna većina nastojali smo doprinijeti efikasnijem radu Vijeća ministara BiH, ali i svim drugim institucijama čiji smo servis. Nezamislivo je da se bilo koji projekat sprovede bez učešća i aktivnosti Ministarstva finansija i trezora BiH. Zbog takvog pristupa često smo na udaru i prigovaraju nam da nismo neke stvari spriječili ili unaprijedili, a kada krenemo uvoditi red onda ne čujemo aplauze već kritike. To nas, ipak, neće omesti da obavljamo sve poslove iz naše nadležnosti”, poručuje Bevanda.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci