Japanski BDP rastao iznad očekivanja

Japanski BDP rastao iznad očekivanja

Bruto domaći proizvod Japana je porastao za 1,9 posto u drugom kvartalu u odnosu na isti lanjski period, potpomognut poboljšanom ličnom potrošnjom, no i dalje su prisutni rizici zbog globalne trgovinske napetosti, pogotovo za uvoz i ulaganja.

Rast veći nego što su analitičari očekivali uslijedio je nakon što je u prvom tromjesečju, prema revidiranim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,9 posto na godišnjem nivou.

Očekuje se kako će ekonomija nastaviti rasti zbog potrošnje i kapitalnih ulaganja, no jača zabrinutost u vezi sa budućim rastom zbog postojećeg trgovinskog sukoba između Japana i SAD-a, što bi moglo nepovoljno utjecati na rast, kažu ekonomisti.

U poređenju sa prethodnim tromjesečjem, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,5 posto, također više od procjena analitičara od 0,3 posto i nakon smanjenja od 0,2 posto u prvom tromjesečju.

Lična potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, dala je najveći poticaj rastu BDP-a u drugom tromjesečju, a ojačala je za 0,7 posto na godišnjem nivou, više nego što su analitičari procjenjivali, i znatno snažnije u odnosu na prethodni kvartal, kada je pala za 0,2 posto.

Kapitalna potrošnja je dala snažan doprinos rastu, ojačavši za 1,3 posto na godišnjem nivou, što je njezin najveći skok još od posljednjeg kvartala 2016. godine. To je i više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 0,6 posto.

Međutim, inostrana potražnja – ili izvoz bez uvoza – oduzela je 0,1 postotni bod od rasta BDP-a, što je slabiji podatak nego što su analitičari očekivali. Na japansku privredu nepovoljno utječu trgovinske napetosti sa SAD-om. Washington pokušava prisiliti Japan na bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini kako bi se smanjio američki trgovinski deficit. No, Japan je u više navrata ponovio kako preferira multilateralne trgovinske pregovore.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci