Hrvatska: izvoz u SAD porastao za 66 posto

Hrvatska: izvoz u SAD porastao za 66 posto

Udio farmaceutskih proizvoda i oružja u ukupnom izvozu u SAD u 2016. iznosio je oko 60 posto.

Na svim glavnim izvoznim tržištima hrvatski privrednici su povećali plasman proizvoda u prvih pet mjeseci, a posebno značajan skok ostvaren je na tržištu SAD-a.

U prvih pet mjeseci u SAD je izvezena roba vrijedna 2,07 milijardi kuna, što je na godišnjem nivou porast od 66 posto. SAD su se tako podigle i na ukupnoj rang-listi najvažnijih izvoznih destinacija, pa je s lanjskog osmog mjesta izbila na šesto, preskočivši Srbiju i Mađarsku koje te pozicije drže godinama. Službena statistika, međutim, ne daje i prikaz strukture izvoznih proizvoda, no iz dostupnih podataka dva glavna proizvoda koji se iz Hrvatske posljednjih godina sve značajnije probijaju u SAD su lijekovi i oružje, ponajviše Pliva i karlovački proizvođač oružja HS Produkt.

Udio ove dvije grupe proizvoda u ukupnom izvozu u SAD u 2016. bio je oko 60 posto. Dinamiku rasta izvoza u SAD najbolje oslikavaju podaci DZS-a iz kojih je vidljivo da je samo u prvih pet mjeseci izvoz premašio neke ranije godišnje nivoe, pa čak i višegodišnje. Primjera radi, 2000. Hrvatska je izvozila u SAD robu vrijednu 750 miliona kuna, prije deset godina izvoz se držao na 1,92 milijarde kuna, a s krizom je izvoz smanjivan, pa je 2010. pao na 1,24 milijarde kuna.

Oporavak je uslijedio u 2015. godine, kada je izvoz blago prerastao 2 milijarde kuna, a dosadašnji godišnji rekord je zabilježen u prošloj godini ukupnim rezultatom od 3,44 milijarde kuna izvoza. Ukupno je na inostrana tržišta u prvih pet mjeseci iz Hrvatske izvezeno 41,3 milijarde kuna, što je porast od 15,7 posto. Primjetan je među ostalim nastavak rasta izvoza u Kinu, za 69 posto na 306 miliona kuna, izvoz u Rusiju blago se oporavlja i iznosio je 530 miliona kuna, a pojedina tržišta koja su na izvoznoj listi lani zabljesnula poput Saudijske Arabije, a što se najviše povezivalo s izvozom oružja, utihnula su u prvom dijelu godine.

Izvoz u Saudijsku Arabiju je prepolovljen u prvih pet mjeseci i iznosi 230 miliona kuna, a snažan porast izvoza bilježi se u Maroku, gdje je u odnosu na lanjski rezultat izvoz udeseterostručen (353 miliona kuna), te nastavak rasta izvoza u Katru.

Osim izvoza, u prvih pet mjeseci rastao je i uvoz, no nešto blažom stopom od 12,1 posto, a ukupno je u Hrvatsku uvezena roba u vrijednosti 66,9 milijardi kuna. Gledano po djelatnostima, najveće zasluge porastu izvoza pripadaju proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, te farmaceutskoj industriji, a zanimljivo je da je duhanska industrija povećala izvoz za 61 posto, na 160 miliona kuna, a smanjen je i uvoz tih proizvoda za trećinu na 203 miliona kuna.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci