Istraživanje Poseidon grupe: Oporavlja se sektor nekretnina u BiH

Istraživanje Poseidon grupe: Oporavlja se sektor nekretnina u BiH

Istraživanje koje je sprovela Poseidon grupa u saradnji sa lokalnim partnerom KSB Group predviđa oporavak sektora nekretnina u BiH, počevši od drugog kvartala ove godine.

Analiza posljednjeg kvartala 2017. godine pokazuje uzlazne trendove u svim kategorijama nekretnina u većim gradovima – Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.

Ističe se potreba za poslovnim prostorima prve klase, ritejl (maloprodajnim) i turističkim kompleksima. Što se tiče prodaje stambenih jedinica, studija pokazuje da je tromjesečna fluktuacija cijena direktno povezana sa kretanjem dijaspore BiH. Njihove rane proljetne, kao i posjete krajem ljeta utječu na povećanje cijena nekretnina do 10%. Za nisku razvojnu aktivnost u sekundarnim gradovima zaslužni su ekonomski i demografski faktori.

Kako pokazuje  istraživanje, tržište ulazi u narednu fazu razvoja u komercijalnom sektoru otvaranjem savremenih kompleksa, uključujući Sarajevo City Center, Bingo centar u Tuzli, Mepas Mall u Mostaru i Delta Planet u Banjoj Luci čija je izgradnja u toku.

Trend rasta je zabilježen i u turističkom sektoru, uglavnom u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Poseidon grupa je kompanija iz Velike Britanije koja investira i upravlja nekretninama i prisutna je u jugoistočnoj Europi više od jedne decenije. Poseidon aktivno istražuje koinvesticiona partnerstva sa investitorima širom svijeta u cilju da postane lider na regionalnom ritejl (maloprodajnom) tržištu do 2020. godine, prenosi ekapija.com.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci