Historijski dogovor o završetku grčke krize

Historijski dogovor o završetku grčke krize

Ministri finansija eurozone dogovorili su uvjete izlaska Grčke iz njenog trećeg programa pomoći, te posljednji paket pomoći od 15 milijardi eura, potvrdio je predsjednik eurogrupe Mario Centeno u petak.

Usuglašeno je olakšanje duga i velika isplata gotovine za Grčku rano u petak, kao dio ugovora o velikom izlazu kojim će se zatvoriti ciklus od osam godina štednje i programa spašavanja za Atenu.

“Imamo dogovor o Grčkoj”, rekao je europski izvor koji su potvrdili drugi službeni izvori, nakon što je više od šest sati razgovora dominirao otpor Njemačke koji je popustio u posljednjem trenutku.

Planirano je da Grčka napusti svoje finansijsko spašavanje 20. augusta, a ministri finansija iz 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu bili su pod pritiskom da ponude Ateni oproštajni dogovor koji bi tu zemlju učinio jačom u očima finansijskih tržišta.

Uklanjajući pitanje dugova sa stola, ministri eurozone su se suglasili da produže ročnost na deset godina za veći dio dužničkih obaveza Grčke, planine koja je dostigla 180 posto BDP-a, skoro duplo više od svega što ta zemlja proizvede za godinu dana.

Izvori također navode da će vjerovnici platiti 15 milijardi eura (17,5 milijardi dolara) kako bi olakšali izlazak zemlje iz svog programa.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci