G20: diplomatsko zasjedanje i raspredanje – prilika i … ništa!?

G20: diplomatsko zasjedanje i raspredanje – prilika i … ništa!?

Da bismo procijenili vladare neophodno je znati ko su ljudi koji ih okružuju. Makijaveli je smatrao da je to prva metoda koja treba da se koristi prilikom evaluacije inteligencije. Naši stari bi na to rekli” s kim si – takav si”. Da je to tvrdnja koja je aksiom, pokazuju lideri svjetskih sila – udružuju se kako bi ojačali i očuvali isključivo vlastitu svojinu, sve ostalo je predstava za narodne mase.

Samit G20, koji se trenutno održava u Bonnu, “raspreda” o brojnim temama koje se direktno ili indirektno tiču zemalja članica ove grupacije. Teme o kojima se govori su: slobodna trgovina, regulisanje finansijskog tržišta, zaštita klime, borba protiv epidemije u svijetu i sveukupna zdravstvena zaštita. Na dnevnom redu su teme koje je trenutno nemoguće riješiti jer nema jedinstvenog stava kao što su terorizam, migracije i izbjeglice i u vezi s tim kako pomoći Africi.

Njemačka želi pridobiti G20 za plan u kojem se želi pojačati borba u kojoj se uzroci bijega žele savladati na licu mjesta, dakle u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze. Lars-Hendrik Röller, ekonomist i glavni njemački pregovarač na samitima G7 i G20, istakaoje kako će na konferenciji o Africi (koja će u julu biti održana u Berlinu) predstaviti inicijativu. To je ujedno i ponuda izrađena zajedno s međunarodnim institucijama i ministrima finansija i razvoja zemalja članica G20 kojom se žele unaprijediti privatne investicije, posebno kada je riječ o infrastrukturi.

Predstavnici diplomatije upravo ovakvo upoznavanje i neformalne razmjene mišljenja i informacija smatraju glavnim vrijednostima G20. Stanovništvo, pak, ne misli tako. Zbog toga su se mnogi odlučili da izađu na proteste koji se održavaju u Hamburgu i to u isto vrijeme kada i sastanak lidera G20 u Bonnu.

Da imaju razloga da se bune, govore i podaci koje ne treba zaboraviti: ova grupa zemalja članica G20 čini 86% globalne ekonomije, 78% svjetske trgovine i dvije trećine svjetske populacije uključujući i polovinu siromašnih u svijetu.

Sastanci koje održavaju jednom godišnje trebali bi biti mnogo više od razmjene mišljenja o problemskim pitanjima i gorućim temama. Djela, a ne riječi!

Čini se da ciljeve G20 (za koje se navodno bore): politiku koordinacije članica u cilju postizanja globalne ekonomske stabilnosti i održivog rasta, promociju finansijskih propisa kojima se smanjuje rizik buduće finansijske krize i modernizaciju međunarodne finansijske arhitekture – ne uspijevaju da obezbijede.

Geopolitička scena je poput vjetrenjače koja se okreće kako čiji interesi “pušu”, tako da nijedna opcija nije isključena.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci