Fantastična nova opcija stiže na sve Android i iPhone telefone

Fantastična nova opcija stiže na sve Android i iPhone telefone

Google Lens je vizuelni pretraživač, odnosno alat koji analizira sve što se prikazuje na kameri i, u zavisnosti od onoga što je prikazano, preuzima određene radnje.

Google Lens jedna je od zanimljivijih i korisnih Google-ovih opcija, koja je bazirana na vještačkoj inteligenciji. Ona je do sada bila rezervisana samo za Google-ove Pixel telefone, ali su ove sedmice objavili kako Lens postaje dostupan na svim Androidima, ali i na Apple-ovom iPhone-u.

Ako fotografišete građevine i znamenitosti, zahvaljujući Google Lensu na ekranu vašeg telefona prikazaće se dodatne informacije o njima, ako snimate cvijet, ova aplikacija će pokazati potencijalno ime cvijeta i odmah korisnika obavijestiti gdje se nalazi najbliža cvjećara, snimite li psa, prepoznaće rasu, a ako snimite vizit kartu, podaci sa nje (ime i prezime, telefonski broj, adresa i slično) će se automatski sačuvati u kontakte. Još jedna zgodna mogućnost ovog alata jeste i povezivanje sa WiFi-jem očitavanjem lozinke sa rutera.

Google Lens će biti moguće koristiti samo putem aplikacije Google Photo na Androidu i na iPhone te je prvo potrebno nadograditi Google Photo na posljednju verziju na Androidima, dok korisnici Apple-ovih mobilnih uređaja moraju još malo da sačekaju jer ova opcija neće biti dostupna odmah, već stiže uskoro.

O autoru

Srodni članci