Europske berze zabilježile porast na početku nedjelje

Europske berze zabilježile porast na početku nedjelje

Na europskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su porasle, nastavljajući uzlazni trend od prošle nedjelje jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 09:45 sati u plusu 0,2 posto, nastavljajući uzlazni trend od prošle nedjelje.

Londonski FTSE indeks je bio oko 09:45 sati na dobitku 0,50 posto, na 7.413 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,10 posto, na 12.645 bodova, a pariski CAC za 0,15 posto, na 5.243 boda.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se podatku da je kineska ekonomija u drugom tromjesečju porasla za 6,9 posto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i više od očekivanja analitičara od 6,8 posto.

Stabilizacija druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg perioda usporavanja, mogla bi, između ostalog, podstaći potražnju za sirovinama, kažu analitičari.

Ulagače su ohrabrili i novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa u petak na Wall Streetu, nakon što su slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji i inflaciji u SAD-u odagnali strah od preuranjenog stezanja monetarne politike američke centralne banke.

Nakon što je u petak objavljeno da je stopa inflacije u SAD-u u junu ostala nepromijenjena, a da je promet u trgovini na malo oslabio drugi mjesec zaredom, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za novo povećanje kamata FED-a u decembru iznose samo 43 posto, dok su prije tih podataka iznosili 55 posto.

Jutros su gotovo svi sektori na europskim berzama u pozitivnom području, a najviše su, oko 1 posto, porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena metala.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte. Prošle nedjelje cijena barela na američkom tržištu je porasla za više od 5 posto, a jutros daljih 0,2 posto, na 46,65 dolara.

Na londonskom tržištu barel je jutros poskupio za 0,3 posto, na 49,05 dolara, nakon što mu je prošle nedjelje cijena skočila za 4,7 posto.

U fokusu ulagača ovih dana će biti kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 9 posto u odnosu na isti lanjski period.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 09:45 sati bio na dobitku 0,3 POsto, ojačavši šesti dan zaredom.

Na Tokijskoj berzi zbog praznika se danas nije radilo.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci