EU tržišta: berze u blagom plusu zahvaljujući Adidasu

EU tržišta: berze u blagom plusu zahvaljujući Adidasu

Uprkos protekcionističkim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa i padu cijena dionica na azijskim berzama tokom noći, na europskim berzama najvažniji indeksi u srijedu prijepodne uspjeli su blago da ojačaju, zahvaljujući rastu cijena dionica Adidasa i rudarskih kompanija.

Paneuropski STOXX 600 indeks je oko 09:30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Istovremeno, londonski Ftse indeks je bio u plusu 0,2 posto, na 7.153 boda, frankfurtski DAXC za 0,14 posto, na 12.237 bodova, a pariski CAC za 0,17 posto, na 5.251 bodu.

Od najvažnijih indeksa, jedino je španski Ibex bio u minusu i to za pola posto, pod pritiskom pada cijene dionice Inditexa, vlasnika modnog lanca Zare, za 5,1 posto, zbog razočaravajućih prodajnih rezultata.

Njemačka sportska kompanija Adidas podigla je ciljanu dobit za 2020. godinu te najavila plan otkupa vlastitih dionica vrijedan 3 milijarde eura, što je podiglo cijenu njene dionice za 8,8 posto.

Znatno su poskupjele i dionice rudarskih kompanija, u prosjeku za 1,1 posto, jer su najnoviji podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnju ukazali na njen snažan rast. U prva dva mjeseca ove godine, naime, kineska industrijska proizvodnja je porasla za 7,2 posto, podaci su kineskog statističkog zavoda. To je iznad očekivanja, s obzirom na konsenzus analitičara o rastu proizvodnje za 6,1 posto.

No, tehnološke dionice su se našle pod pritiskom prodaja, jer je američki predsjednik Trump zaprijetio uvođenjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, ciljajući posebno na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci