Erdogan upozorio protiv istraživanje plina u moru kod Kipra

Erdogan upozorio protiv istraživanje plina u moru kod Kipra

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u utorak upozorio međunarodne kompanije protiv istraživanja plina u kiparskim vodama, nekoliko dana nakon što je Ankara blokirala jedan italijanski brod u moru kod tog otoka.

“Nemojte misliti da su nam promakla istraživanja prirodnog plina u moru kod Kipra”, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju u Ankari.

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades u nedjelju je optužio Ankaru da je prekršila međunarodno pravo nakon što je u petak turska mornarica blokirala jedan brod italijanske energetske kompanija Eni koji je istraživao plin u vodama kod tog mediteranskog otoka.

Taj brod se kretao prema kiparskom isključivom ekonomskom pojasu, radi istraživanja bloka 3 koji se nalazi istočno od otoka, podijeljenog od 1974. Istraživanja plina koja sprovodi Kipar, zemlja članica EU-a koja ima ovlasti nad dvije trećine otoka, pokrenula su napetosti s Ankarom koja traži obustavu u očekivanju rješenja podjele otoka.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je pozvao u ponedjeljak navečer putem društvene mreže Twitter Tursku da izbjegava prijetnje i poteze protiv bilo koje članice EU-a i da se radije radi na uspostavi dobrih i mirnih odnosa sa susjedima.

Italijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano u utorak se susreo s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na sastanku koalicije za borbu protiv IS-a u Kuvajtu.

On je pozvao na pronalaženje rješenja uz poštovanje međunarodnog prava i u interesu kompanije Eni, zemalja regije i dviju kiparskih zajednica, stoji u saopštenju njegovog ministarstva.

Kipar koji je prije sedam godina pokrenuo operacije bušenja u svom moru, objavio je u četvrtak da su kompanije Eni i francuski Total pronašli velike količine plina u bloku 6 i u bloku 3.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci