Aktuelno:
ECB ustraje u politici jeftinog novca, u fokusu inflacija

ECB ustraje u politici jeftinog novca, u fokusu inflacija

Europska centralna banka (ECB) u četvrtak je zadržala rekordno niske kamatne stope i produžila postojeći program kupovine obveznica, signalizirajući da u kontekstu slabe inflacije u eurozoni neće žuriti s planovima za ukidanje politike jeftinog novca.

Na sjednici Upravnog vijeća ECB-a u četvrtak je odlučeno da sve tri ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, uključujući negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, od minus 0,4 posto, kojom žele potaknuti banke da novac usmjere u ekonomiju.

Potvrđen je i postojeći program kupovina obveznica država i kompanija u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Uz niske kamatne stope i jeftine zajmove bankama, taj bi program trebao potaknuti rast u 19-članoj eurozoni i približiti stopu inflacije nadomak zacrtanih nešto manje od dva posto.

Pritom je ECB danas podigao procjene ekonomskog rasta eurozone u ovoj godini ali je blago snizio procjene stope inflacije u iduće dvije godine.

Ekonomija eurozone ove godine trebalo bi ove godine po novim procjenama porasti za 2,2 posto, u odnosu na 1,9 posto prognoziranih u junu. U 2018. godini aktivnosti bi trebale porasti za 1,8 posto, te 1,7 posto u 2019., čime su potvrđene junske procjene.

“Općenito se priznaje napredak u oporavku eurozone. On je robustan, počiva na širokoj osnovi a prisjetili smo se i da je od 2013. godine kreirano šest miliona novih radnih mjesta”, poručio je na konferenciji za novinstvo predsjednik ECB-a Mario Draghi.

Upozorava ujedno kako je još uvijek potreban “”vrlo značajan stepan prilagodbe monetarne politike” kako bi se potaknula inflacija.

U ECB-u su tako potvrdili da u ovoj godini očekuju inflaciju od 1,5 posto ali su za 0,1 postotni bod snizili prognoze za 2018. i 2019. godinu. Tako bi iduće godine ona po njihovoj novoj procjeni trebala iznositi 1,2 posto te ubrzati u 2019. godini na 1,5 posto.

Draghi je kao izvor neizvjesnosti izdvojio i jačanje eura, poručivši da će ECB pozorno pratiti promjene valutnih kurseva.

Od početka godine euro je prema dolaru ojačao za više od 13 posto i danas je nakratko premašio nivo od 1,20 dolara.

S obzirom na približavanje roka za gašenje poticajnih mjera monetarne politike krajem ove godine, ECB je u vremenskom škripcu kada je u pitanju rješavanje problema slabašne inflacije i jačeg eura.

Draghi je poručio da će banka odlučivati o programu kupovine vrijednosnica na idućoj sjednici u oktobru.

“Ove jeseni odlučit ćemo o prilagodbi instrumenata naše politike nakon završetka ove godine”, kazao je čelnik ECB-a na konferenciji za novinstvo.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci