Državne parlamentarne komisije podržale set zakona o akcizama

Državne parlamentarne komisije podržale set zakona o akcizama

Ustavnopravna komisija Doma naroda je, također, danas zasjedala i utvrdila usklađenost predloženog seta zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Na ovaj način stekli su se uslovi da predloženi zakoni budu uvršteni u dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 14 sati.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava, saopšteno je ranije iz te institucije.

Kako je navedeno, ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Vijeće ministara BiH je set zakona o akcizama uputilo u parlamentarnu proceduru, uz prijedlog da se razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci