Cijene nafte pod pritiskom američkih zaliha pale prema 56 dolara

Cijene nafte pod pritiskom američkih zaliha pale prema 56 dolara

Cijene nafte su pale u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom povećanja američkih zaliha koje je zasjenilo nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanje proizvodnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala za 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dolar nižoj cijeni, od 50,30 dolara.

Pažnju tržišta privukao je podatak Američkog instituta za naftu (API) o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici za 3,1 miliona barela. Time su u drugi plan pala nastojanja OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi podržali cijene na tržištu.

Zalihe bi prema njihovim planovima trebale biti svedene na petogodišnji prosjek, a trenutno su i dalje znatno iznad tog nivoa, u prvom redu zbog veće proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) danas je procijenila da bi potražnja za OPEC-ovom naftom iduće godine trebala iznositi 32,5 miliona barela dnevno, što je oko 150 hiljade barela dnevno manje nego što je kartel proizvodio u septembru.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka kaže da je ton IEA-inog izvještaja pritisnuo cijene jer upućuje na zaključak da potražnja za OPEC-ovom naftom iduće godine neće biti dovoljna da da apsorbira raspoloživu ponudu.

“To znači da OPEC mora znatnije smanjiti proizvodnju kako bi dovršio posao i sveo zalihe nafte na petogodišnji prosjek”, drži Fritsch.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 54,54 dolara, te je porasla 31 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci