Cijene nafte nastavile rasti i u prvoj sedmici nove godine

Cijene nafte nastavile rasti i u prvoj sedmici nove godine

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle u prvoj sedmici nove godine za više od 1,5 posto, nastavljajući lanjski uzlazni trend, što je posljedica velikih hladnoća u SAD-u, rasta svjetske ekonomije i nemira u Iranu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla prošle sedmice za 1,5 posto, na 67,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 1,7 posto, na 61,45 dolara.

Tako je nastavljen uspon cijena nafte, nakon što je lani na londonskom tržištu porasla oko 17 posto i dosegla najviše nivoe u dvije i po godine.

Protuvladini protesti u Iranu, trećem po veličini proizvođaču unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), jedan su od razloga uspona cijena nafte jer im je pridodana premija za geopolitički rizik, premda neredi dosad nisu utjecali na iransku proizvodnju niti na izvoz nafte, kažu analitičari.

“Hladnoća u SAD-u i geopolitički faktor više su nego dovoljna podrška cijenama”, kaže Olivier Jakob iz savjetodavne kompanije Petromatrix.

Vrlo niske temperature u SAD-u su podstakle kratkoročnu potražnju, posebno za lož-uljem.

Analitičari bečkog JBC Energyja smatraju da su cijene nafte pretjerano reagirale na nerede u Iranu. Dodaju, ipak, da snabdijevanju iz te zemlje prijete druge potencijalne opasnosti.

“Ako stavimo na stranu aktualni fokus na ulične nerede, još je uvijek aktuelna mogućnost opetovanog uvođenja američkih sankcija iranskoj naftnoj industriji”, upozoravaju u JBC Energyju.

Cijene nafte najveću podršku dobivaju od smanjene proizvodnje OPEC-a i Rusije, za 1,8 miliona barela dnevno, još od januara prošle godine, a to će potrajati najmanje do kraja septembra ove godine, a možda i do kraja godine.

Podršku pruža i snažan ekonomski rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi trebalo potaknuti jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

S druge strane, značajniji uspon cijena sprečavaju procjene da će proizvodnja nafte u SAD-u nastaviti rasti i uskoro prekoračiti nivo od 10 miliona barela dnevno. Tako bi se približila nivou proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

“Poremećaji u proizvodnji nafte (u Iranu) i dalje su tek daleka prijetnja … problemi na naftovodu na Sjevernom moru u međuvremenu su riješeni… a američka proizvodnja nafte je premašila nivo iz novembra 2015. i ove će godine vjerovatno doseći najviše nivoe u historiji”, kaže Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

Podaci kompanije Baker Hughes o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju smanjenje proizvodnje. Prošle sedmice je, naime, broj tih postrojenja pao za njih pet na 742.

Ti podaci bi mogli pružiti podršku cijenama, no kako je lani u tom periodu bila aktivno samo oko 470 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ovi nivoi cijena nafte i da proizvode znatno više nego lani u tom periodu.

To potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

seebize.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci