Blage oscilacije dolara nakon najvećeg sedmičnog dobitka u 2017.

Blage oscilacije dolara nakon najvećeg sedmičnog dobitka u 2017.

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zabilježio neznatne promjene prema korpi ostalih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon blagih dobitonosnih prodaja na koje je ulagače potaknuo njegov prošlosedmični najveći uspon u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao više-manje nepromijenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 94,946 bodova. U prošloj sedmici je ojačao za 1,3 posto, najviše u ovoj godini.

Eurom se pritom trgovalo po, također, gotovo nepromijenjenom tečaju u poređenju s prethodnim zatvaranjem, po 1,16065 dolara.

Tečaj američke prema japanskoj valuti u jednom je, pak, trenutku porastao na 114,89 jena, na najviši osmomjesečni nivo, za vrijeme rada azijskih tržišta.

Ulagači u Londonu su bili na nešto većem oprezu, budući da ih prošlosedmični podaci s američkog tržišta rada nisu previše impresionirali. Sada ih više brine status američke ekonomije i plan porezne reforme.

Analitičare je razočarao podatak o rastu plaća, objavljen u sklopu izvještaja o zaposlenosti u petak, no ostaju optimistični u pogledu njihova daljnjeg jačanja pa njihova očekivanja rasta kamatnih stopa u decembru ostaju više-manje nepromijenjena.

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, uključujući podatke o rastu plaća, uglavnom su u skladu s nedavnim trendovima, ocijenio je valutni analitičar u Barclaysu Shinichiro Kadota.

No, upozoravajući signal je stigao s tržišta obveznica na kojima je zabilježena najmanja razlika među prinosima na dvogodišnje i 10-godišnje američke državne obveznice u posljednjih više od 10 godina.

“Jedini razlog zbog kojeg ulagači nisu poduzeli veće prodaje dolara su neizvjesnosti u pogledu napretka u sprovedbi plana porezne reforme, iako je s tržišta obveznica poslan upozoravajući signal”, rekao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci