Bankari samo na kamatama zaradili 111 miliona KM

Bankari samo na kamatama zaradili 111 miliona KM

Iako su kamatne stope na kredite u RS-u u posljednje vrijeme u padu, banke i dalje dobro zarađuju po tom osnovu, pa su samo u prvih šest mjeseci ove godine na kamatama i sličnim prihodima zaradile više od 111 miliona maraka, prenosi portal CAPITAL.ba.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS prihodi od kamata i slični prihodi banaka u RS-u u prvom polugodištu su smanjeni u odnosu na isti period prošle godine za 3,3 miliona KM, ali su smanjeni i rashodi po ovom osnovu i to znatno više, odnosno za osam miliona KM.

Razlog pada ovih prihoda je pad kamatnih stopa kako na kredite tako i na depozite.

„Ukupni prihodi banaka u prvom polugodištu iznosili su 246,4 miliona KM i veći su za osam odsto ili za 19,2 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi od kamata i slični prihodi iznosili su 152,6 miliona KM i smanjeni su za 3,3 miliona KM u odnosu na godinu ranije, a razlog za to je smanjenje kamatnih stopa na kredite“, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

S druge strane, ukupni rashodi bankarskog sektora iznosili su 176,7 miliona KM i manji su za 14,7 miliona KM ili za osam posto u odnosu na isti period 2016. godine.

Rashodi po kamatama i slični rashodi su iznosili 41,4 miliona KM, dok su godinu ranije bili 49,5 miliona KM.

„Ovi rashodi bilježe značajniji pad od 16 odsto ili za 8,1 miliona KM u odnosu na prvo polugodište 2016. godine. Na to je najznačajnije uticalo smanjenje rashoda po kamatama na depozite za 17 odsto ili za sedam miliona KM, kao rezultat izraženog trenda smanjenja kamatnih stopa na depozite“, dodaje se u izvještaju.

Bankarski sektor RS-a u prvom polugodištu je ostvario neto dobit od 63,5 miliona KM, koja je veća za 101 posto u odnosu na stanje prvih šest mjeseci 2016. godine.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci