Azijske berze na najvišim nivoima od 2007. godine

Azijske berze na najvišim nivoima od 2007. godine

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene dionica dostigle najviše nivoe u 10 godina, dok je dolar pod pritiskom nakon što je FED poručio da će monetarnu politiku zaoštravati sporo.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:30 sati bio u plusu za 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 07:30 sati bio u plusu 0,9 posto, dostigavši najviši novo od decembra 2007. godine.

Azijske ulagače su oraspoložili jučerašnji novi rekordi najvažnijih indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih kompanija izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Pozitivno su na tržišta utjecale i poruke čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sednice. FED je, kao što se očekivalo, ostavio ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 posto te poručio da će nastaviti sporo zaoštravati monetarnu politiku.

Poručio je, također, da će bilanse početi smanjivati relativno skoro, iz čega su analitičari zaključili da je FED uvjeren da je ekonomija u dobrom stanju.

Od početka godine FED je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a poručuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje cijene novca, ovisno o ekonomskim pokazateljima.

Međutim, američka ekonomija ne raste tako brzo kao što se očekivalo, dok je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa FED-a od dva posto. Stoga sve manje ulagača očekuje da će FED u ovoj godini još jednom povećati kamate.

Nakon jučerašnjeg saopštenja FED-a, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi da će kamate biti povećane u decembru iznose samo 38 posto, dok su još prije mjesec dana bili viši od 50 posto.

Zbog toga je na valutnim tržištima dolar pod pritiskom.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 93,26 bodova, novi najniži nivo od juna 2016. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 111,95 na 111,05 jena, a u jednom je trenutku skliznuo i ispod nivoa od 111,00 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skočila na 1,1755 dolara, najviši nivo od januara 2015. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1640 dolara.

A nakon tri dana neprestanog rasta, jutros su cijene nafte blago pale. Na američkom tržištu cijena barela je skliznula za 7 centi, na 48,70 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio za 6 centi, na 50,90 dolara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci