Australija ne može priuštiti da pukne “balon” na tržištu nekretnina

Australija ne može priuštiti da pukne “balon” na tržištu nekretnina

Australija, jedna od najuspješnijih i najvećih ekonomija na svijetu, nalazi se na 13. mjestu po visini bruto nacionalnog dohotka (BDP). Jedna je od razvijenih zemalja koja se efikasno uspjela oduprijeti globalnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi.

Finansijska kriza koja je pogodila svijet u 2008. godini izazvala je najveću globalnu ekonomsku krizu nakon Drugog svjetskog rata. Posljedica finansijske krize „izazvala“ je kolaps tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući i najrazvijenije. Na tržištu brzo rastućih ekonomija, prema riječima američkih ekonomista, primjetna je pojava “balona” na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hong Kongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centrima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu.

“Baloni” su se u mnogim zemljama pojavili zbog vrlo niskih kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa. Zbog inflacije na tržištu nekretnina u Kini, mnogi kineski investitori nekretnine kupuju u Australiji. Stranci s dozvolom boravka u Australiji imaju pravo da kupe samo novoizgrađene nekretnine. Prema izvještaju Credit Suissea Kinezi svake godine kupe oko pet milijardi dolara vrijedne nekretnine u Australiji.

Australski zakon nalaže da nosioci privremenih viza mogu kupiti samo prazno zemljište ili potpuno novu kuću. Ne mogu kupovati korištene nekretnine, čak i ako su dostupne na tržištu. Postoji percepcija da mnogi ljudi zaobilaze zakon. Vlada je upozorila da bilo kakva politička ili finansijska pitanja u Kini mogu izazvati veliki val stranih kupaca na tržištu nekretnina. Zbog inflacije tržišta nekretnina u Kini, Kinezi su se okrenuli australskom tržištu.

U uslovima slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utječe novčana politika središnjih banaka dovodi do rasta cijena, počevši od cijena nekretnina. Globalizacija finansijskog tržišta bez globalne regulacije također je potpomogla ubrzanju globalne krize.

Rast nekretnina nastavit će svoj rast i u narednoj godini što je loša vijest za mnoge vlasnike nekretnina, jer vlada ne može ništa uraditi da “balon“ pukne. Međunarodni monetarni fond (MMF) je izjavio da su nekretnine u Australiji jedne od najskupljih u svijetu. Vlada Novog Zelanda i Singapura donijela je Zakon o nekretninama, smatrajući da će na taj način Australija lahko smanjiti utjecaj “balona“.

Kuće i stanovi u Australiji, posebno u Sydneyu i Melbournu, nikada nisu bili skuplji. Srednja cijena kuće u Sydneyu iznosi 1.000.000 $, ističu u australskoj agenciji za nekretnine, dok investicijska banka Goldman Sachs smatra da su cijene prema procjenama na tržištu u Sydneyu i Melbournu precijenjena za 20%.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene kuća su na putu da narastu za čak 9,8% u ovoj godini. Nacionalni rast cijena bio je za 4,7% viši u proteklih pola godine.

Tržište nekretnina je jedno od rijetkih područja ekonomije koje kostantno raste. MMF je diskutovao na temu australskih nekretnina i njihovog naglog rasta, ostavljajući pitanje: da li je još uvijek zemlja u “balonu“?

U izvještaju „Australskog sektora regulatornih tijela (APRA)“ navodi se snaga i profitabilnost velikih banaka kojima će trebati više podrške vlade, ako se dogodi nepoželjni scenario, kao što je kolaps “balona“. Odluka Centralne banke Australije (Reserve Bank of Australia – RBA) bila je snižavanje kamatnih stopa. Ovakav korak RBA najbolje ukazuje na to da je neophodno uvođenje stimulativnih mjera za pospješivanje ekonomskih aktivnosti.

Centralna banka Australije očekuje od vodećih velikih banaka, kao što su Combank, Westpack Bank, NAB i ANZ, da u skladu sa ovom odlukom smanje kamatne stope kako bi stimulirale rast ekonomije.

Australija će stranim kupcima, koji kupuju nekretnine u Australiji, naplaćivati porez ako je cijena nekretnina 1,5 miliona $, a do sada je naplaćivala za iznos viši od 15 miliona $.

Eksperti navode da građani Australije ne bi trebali biti zabrinuti u vezi s porastom kineskih investicija. Veliko zanimanje za australsko tržište nekretnina može poremetiti stanje na kojem se zasnivaju odnosi prosječnih lokalnih prihoda.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci