Amerikanci istražuju manipulacije cijenama bitcoina

Amerikanci istražuju manipulacije cijenama bitcoina

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je navodno pokrenulo istragu zbog potencijalne tržišne manipulacije cijenama bitcoina, prenosi Bloomberg.

Bloomberg je izvijestio kako američko Odjeljenje za pravosuđe radi s nadležnom komisijom CFTC koja nadgleda derivate kriptovaluta, kako bi istražio potencijalno manipulisanje cijenama na tom tržištu.

Istraga se koncentrisala na takozvani “spoofing” (podvalu), kojom se na berzu postavljaju lažne narudžbe i zatim povlače kako bi se manipulisale cijene. Pojedinci ustvari trguju sa sobom kako bi se stvorila iluzija tržišne aktivnosti, a sve kako bi se ljude privuklo da kupuju ili prodaju kriptovalute.

Takve aktivnosti omogućuju akterima da manipulisaju cijenom imovine u njihovu korist. Manipulacije cijenama su ilegalne na regulisanim tržištima kao što su dionice i futuresi.

Poznato je kako je CFTC već uputio sudski poziv jednoj od važnijih mjenjačnica za nabavku bitcoina Bitfinexu. Naime, upitan je odnos Bitfinexa i tethera, kriptovalute vezane za američki dolar koja se dobrim dijelom koristi za kupovinu bitcoina.

Sumnja se je li ta kriptovaluta uopće podržana deviznim rezervama jer ako nije, Bitfinex stvara tether poraktično iz ničega kako bi se preko njega kupovao bitcoin. Jedna od teorija je da je upravo tether podigao cijenu bitcoina za čak 40 posto tokom prošlogodišnjeg historijskog rasta, prenosi Quartz.

Cijena bitcoina, nakon ove vijesti, pala je za više od šest posto i sada iznosi 7.391 dolara, pokazuju podaci Coinmarketcapa. Nakon ovog momenta te sve većih zahtjeva za regulacijom digitalnog zlata, bit će zanimljivo vidjeti hoće li vrijednost nastaviti padati i ako da, kojom brzinom?

U trenutku pisanja članka cijena bitcoina na platformi Coindeska se kreće nešto preko 7.500 dolara.

I cijene ostalih kriptovaluta su imale silaznu putanju.

bankar.me

O autoru

Srodni članci