Vaš računar može biti dio globalne mreže koja se bavi cyber kriminalom

Vaš računar može biti dio globalne mreže koja se bavi cyber kriminalom

Bez znanja korisnika računar može biti uključen u botnet ili skup računara koji su zaraženi malicioznim softverom i pogodni za korištenje na bilo koji način.

Naime, ovaj malware može omogućiti hakerima pristup računaru iz daljine. Primjera radi, dok bezbrižno čitate sadržaj omiljenih internetskih portala, u pozadini možda učestvujete u napadima na neku od web-stranica, kradete novac iz digitalnih novčanika ili rušite računarske sisteme širom svijeta.

Sve ovo je postalo poznato javnosti, nakon rušenja botneta Andromeda. Prvi trag Andromede datira iz 30. augusta 2016. godine, kada je prekinuta opasna Avalanche mreža. Iz nje se izdigla Andromeda, koja je pravila probleme godinu dana, dok nije došao i njen kraj.

Glavni cilj botneta Andromeda, prema Microsoftu, bila je distribucija raznih “porodica” malwarea u sistemima i računarima širom svijeta. Andromeda je bila povezana sa 80 različitih malwarea, što govori o tome koliko je opasna.

Samo u posljednjih šest mjeseci njen trag je zabilježen na šest miliona uređaja, od kojih se četiri miliona uspješno odbranilo od napada, zahvaljujući antivirusu. Rušenjem cijele mreže se otkrilo i da mnogi ljudi nisu imali pojma za šta se njihovi računari koriste.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci