Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Zarade u Americi

  Realne zarade u Americi su nakon skoro 50 godina na istom mjestu

  Samo su promjene u realnim zaradama jedini pravi pokazatelj promjena u životnom standardu građana.

  Procedura izračunavanja realnih zarada iz nominalnih zarada je vrlo jednostavna.

  Prvo se odredi u kojim cijenama želimo da budu izražene realne zarade.

  Zarade U Americi
  Zarade u Americi

  Mi smo odredili da je to jul 2022.godine kada je indeks potrošačkih cijena (1982 – 1984 = 100) u SAD imao vrijednost od 295,3.

  Potom se izračuna količnik te vrijednosti (295,3) i indeksa potrošačkih cijena za cijeli period za koji računamo nominalne zarade.

  Na kraju dobijene vrijednosti količnika pomnožimo sa nominalnim zaradama i tako dobijemo realne zarade u cijenama iz odabrane godine i mjeseca, a u našem slučaju to je jul 2022.

  Iz informacije o realnim zaradama mogu se izvući mnogobrojni zaključci, a mi ćemo u ovome tekstu izvući samo jednu grupu, najbitnijih, zaključaka.

  U januaru 1973. (crna strelica) prosječna realna zarada tj. satnica u SAD bila je 27,9 dolara. U julu 2022. (crvena strelica) prosječna realna zarada (satnica) u SAD je 27,6 dolara.

  Realne zarade u Americi $

  Zarade U Americi
  Zarade u Americi u cijenama iz jula 2022. (januar 1964 – jul 2022) Izvor: BLS .

  Realne zarade u Americu su nakon skoro 50 godina na istom mjestu.

  Tehnološki progres koji je evidentan u zadnjih 30 godina stvorio je iluziju da je životni standard Amerikanaca porastao.

  Količina robe koju je prosječan Amerikanac svojom platom mogao kupiti prije pedeset godina i količina robe koju može kupiti danas je skoro identična.

  standard peosječnog amerikanca

  Prema realnim zaradama američki životni standard u julu 2022. jednak je američkom životnom standardu u januaru 1973.

  O polustoljetnoj stagnaciji realnih zarada pretežno ćute i glavni američki mediji i ekonomisti koji rade u američkoj administraciji, ili koji je savjetuju.

  Amerika funkcioniše na principu „Američkog sna“ i zato ovu informaciju nije moguće pronaći, u bilo kakavom obliku, ni u bilo kojem proizvodu holivudske fabrike bajki.

  Životni standard prosječnog Amerikanca mjereno realnim zaradama za pola stoljeća nije porastao ni za milimetar.

  Nominalne zarade u SAD

  Zarade U Americi
  Zarade u Americi

  U ekonomiji se uvijek pravi razlika između nominalnih i realnih veličina.

  Nominalna vrijednost plate, ili nominalna vrijednost zarade, je iznos novca koji pripada radniku (neto zarada) , ili iznos novca koji se dijeli između radnika, poreske službe i fondova socijalne zaštite (bruto zarade).

  Amerikanci (SAD) suprotno svim zemljama bivše Jugoslavije za glavni podatak o visinu zarada smatraju zaradu po jednom satu, a ne zaradu na mjesečnom nivou.

  Amerikanci to nazivaju „prosječna satnica zaposlenih u proizvodnji i radnika koji nisu rukovodioci u privatnom sektoru“, ili na engleskom „Average Hourly Earnings of Production and Nonsupervisory Employees, Total Private“.

  Sa aspekta zarada, iskazanih na ovaj, nominalni, način, zaposlenim u privatnom sektoru SAD nikad bolje nije bilo?

  Do naglog rasta zarade dolazi tokom korone, a nadprosječan rasta zarada se nastavlja i nakon toga (crveni krug na grafikonu).

  U avgustu 2022. je dostignuta najviša vrijednost nominalne zarade u istoriji SAD u iznosu od 27,68 američkih dolara po jednom satu.

  U odnosu na period prije izbijanja pandemije, npr. decembar 2019, prosječan američki radnik nominalno je bogatiji za 16%.

  Bogatstvo radnika je uvećano za 50% u odnosu na septembar 2008. kada je bankrotirala američka banka Lehman Brothers što je bio jedan od ključnih događaja globalne finansijske krize (2007 – 2009).

  Prosječna satnica američkog radnika je u avgustu ove godine veća za 90% u odnosu na septembar 2001, kada su u terorističkom napadu srušene Twin Towers u Njujorku.

  Prosječna  satnica u americi

  Zarade U Americi
  Izvor: BLS.

  KAKO SE ODREĐUJE RALNA ZARADA

  Koliko su radnici realno bogatiji određuje se na osnovu realnih zarada.

  Realne zarade se dobiju kada se nominalne zarade očiste od inflaciji tj. izraze u cijenama roba i usluga iz neke odabrane bazne godine.

  Ovaj tekst predstavlja i poziv svim statističkim zavodima na području bivše Jugoslavije da počnu objavljivati podatke o prosječnim nominalnim zaradama po jednom satu.

  Fizičkim radnicima se računa dnevnica, majstorima isto tako, a o ostalim djelovima privatnog sektora (kao i javnog sektora) statistika objavljuje podatke o prosječnim mjesečnim neto i bruto zaradama.

  Satnica je bolji i precizniji pokazatelj nivoa i kretanja zarada od mjesečne zarade, makar se izražavala i nominalno.

  Ako radnik često mjenja posao, kao što je to slučaj u SAD, njemu je bitnija informacija koliko može zaraditi za jedan sat rada, nego za jedan mjesec.

  Kada zemlje Balkana budu imale podatak o satnici moći će je uporediti sa okruženjem, korigovati za nivo cijena u okruženju, a moći će izračunati i vrijednost realne satnice, piše bife.ba

  PREPORUKA

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU