Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Svaki četvrti metak iz BiH ode u Saudijsku Arabiju

  Može se to zaključiti iz podataka Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, prema kojima smo u proteklih sedam mjeseci izvezli oružje i municiju te njihove dijelove i pribor u ukupnoj vrijednosti od 116.685.260 KM, od čega je oko četvrtine otišlo u Saudijsku Arabiju – 27.451.831 KM.

  Na drugoj poziciji našle su se Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je vrijednost bh. izvoza iznosila 26.583.307 KM, a na trećem mjestu je Turska, gdje smo prodali oružje i municiju za 15.272.632 KM.

  Kada je u pitanju tarifa u koju spadaju eksplozivi, bh. izvoz je tu od januara do jula iznosio 28.806.183 KM, a najznačajnije tržište bile su SAD (8.211.687 KM).

  Dakle, ukupan izvoz namjenske industrije je za sedam mjeseci iznosio 145.491.443 KM. Ako posmatramo prvo polugodište, izvoz je bio težak 127.927.608 KM, što je nekoliko miliona manje u odnosu na isti period prošle godine, ali znatno više u odnosu na prva polugodišta 2018, 2019. i 2020.

  Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kaže da je vrlo značajno to što namjenska industrija bilježi rast.

  “Ovom djelatnošću se mogu baviti samo one kompanije koje ispunjavaju najviše stepene kvaliteta proizvoda, posebne standarde i slično. Bh. kompanije su time pokazale ozbiljnost u poslu i sposobnost da mogu preuzeti nove ugovore, proširiti kapacitete i tako dalje”, rekao je Jašarspahić za “Nezavisne novine”.

  Sve to, prema Jašarspahićevim riječima, pokazuje da ova industrija ima perspektivu.

    Petričević: Od srijede javni poziv za podsticaje privredi

  “Ona može biti i vrlo značajan integrativni faktor za ostale kompanije koje mogu da budu podizvođači”, pojasnio je Jašarspahić.

  Podsjetimo, iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH su nam ranije kazali da uticaj pandemije na namjensku industriju BiH, za razliku od uticaja na većinu ostalih grana privrede, nije bio toliko snažan. Očigledno, ovu privrednu granu nisu potresla ni dešavanja u Ukrajini.

  Prema podacima STK BiH, uz Saudijsku Arabiju, SAD i Tursku, oružje i municiju najviše izvozimo u Egipat, Srbiju, Švajcarsku, Češku, Maroko, Nizozemsku i Njemačku.

  U odnosu na izvoz, uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je višestruko manji, te je za sedam mjeseci ove godine, kada su u pitanju oružje i municija, iznosio 10.732.639 KM. Najviše smo ih uvozili iz Srbije (2.144.107 KM).

  Objava Svaki četvrti metak iz BiH ode u Saudijsku Arabiju pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU