back to top

VELIKI USPJEH: Kompanija biznismena rodom iz Konjica kupila farmaceutskog giganta s prometom od 35 miliona eura!


Veliki Uspjeh: Kompanija Biznismena Rodom Iz Konjica Kupila Farmaceutskog Giganta S Prometom Od 35 Miliona Eura!

Kompanija PharmaS u vlasništvu je Luke Rajića rođenog u Konjicu. Ovaj poduzetnik već više od dvije decenije donira značajna sredstva za razne projekte u opštini Konjic (od donacija bolnicama i vjerskim objektima, pa sve do muzičkog centra) kako bi pomogao razvoju i kreiranju što boljeg života stanovnicima ove općine

Članica LURA grupe, hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS u vlasništvu Luke Rajića početkom septembra uspješno je zaključila proces akvizicije većinskog udjela u španskoj Mabo Farmi i preuzela upravljanje tom kompanijom, objavio je Pharmas. Ipak, vrijednost transakcije nije objavljena.

Mabo Farma najbrže je rastuća generička kompanija u Španiji s više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih (OTC), te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 miliona eura s više od 70 zaposlenih.

Prodajna mreža

Jedna je od glavnih snaga Mabo Farme zbog koje su se odlučili na kupovinu, kako su pojasnili u PharmaSu, iznimno dobro poznavanje španskog tržišta te široka prodajna mreža s više od 40 prodajnih predstavnika koji teritorijalno pokrivaju cijelu Španiju, uključujući čak i Baleare i Tenerife.

Tako da tom međunarodnom akvizicijom, osim što širi svoj portfelj i potvrđuje se kao jedna od najjačih domaćih farmaceutskih kompanija, PharmaS otvara vrata španskog tržišta i za vlastite domaće proizvode, koji će se uskoro naći na policama španskih ljekarni.

– Ulazak na špansko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Evrope te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lijekova, kao i dodataka prehrani. Našim zaposlenicima, pak, ovo je prilika za stjecanje važnog međunarodnog iskustva. Ono što nas posebno veseli jest da ćemo uskoro vidjeti hrvatske proizvode na policama diljem Španije. Također, ovim pokazujemo snagu i stratešku važnost ukupne farmaceutske industrije u Hrvatskoj, koja više od 70 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom u 60-ak zemalja svijeta – rekao je Jerko Jakšić,predsjednik Uprave PharmaSa.

Tri pogona

PharmaS posluje od 2008. godine, te je jedna od kompanija članica LURA Grupe. Ima tri proizvodna pogona, i to dva u Hrvatskoj (Rakitje i Popovača) te jedan u Srbiji, u Zrenjaninu. Prema podacima s web stranice Grupe, ostvaruju respektabilnu stopu rasta od 30 posto godišnje i izvoze u 20 zemalja. PharmaS danas ima ukupno više od 200 registriranih generičkih lijekova te je prepoznat i po dodacima prehrani farmaceutske kvalitete, uključujući Dietpharm, kao i mnogim drugim uspješnim brandovima.

Na listi deset vodećih kompanija nalazi se a šestom mjestu. Ova hrvatska kompanija za proizvodnju i distribuciju farmaceutskih proizvoda u prošloj je poslovnoj godini ostvarila ukupni prihod od 230,7 miliona kuna te dobit od 14,2 miliona kuna.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU